Vem ska trösta knyttet? Av Tove Jansson

Här kommer ett tips om en riktig klassiker till bilderbok:

”Vem ska trösta knyttet?” av Tove Jansson. Utgiven av Förlaget M.

I boken möter vi ett litet knytt som är så fasligt ensam och rädd. Knyttet beger sig ut på färd i världen och stöter där på diverse karaktärer från muminvärlden. Men hela tiden är knyttet för osäker för att söka kontakt för att bli mindre ensam.

Men plötsligt hittar knyttet en flaskpost från ett litet skrutt som verkar vara ännu mer ensam och rädd än vad knyttet är. Plötsligt finner knyttet en ny sida hos sig själv när denne ger sig iväg för att hitta och trösta skruttet. Första stegen till en ny vänskap.

En väldigt charmig berättelse!

Jag gillar hur boken förmedlar att till syvende och sist är det ens eget ansvar att också söka kontakt och skapa vänskapsband. Att man kan finna och stärka sidor hos en själv man ej visste att man hade.

Stundvis tycker jag att rimmen känns halvdana och sedan helt underbara på andra ställen. Men då det summerat är en underbar bok med ljuvliga illustrationer ser jag mellan fingrarna på den delen. Jag älskar stämningen som boken förmedlar till hela lässtunden. Verkligen en bok som borde läsas för de äldre barnen i förskolan och i förskoleklasser.

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.