Väsenologi av Ingela Korsell & Reine Rosenberg

Gillar du Pax-böckerna? Då är detta ett tips för dig!

Väsenologi

Författare: Ingela Korsell

Illustratör: Reine Rosenberg

Utgiven av Natur & Kultur

Ålderskategori: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Ingela Korsell har tidigare varit medförfattare till den suveräna Pax-serien. I de böckerna följer vi framförallt de familjehemsplacerade bröderna Alarik och Viggo. Tillsammans med övriga karaktärer måste de skydda ett magiskt bibliotek från diverse olika väsen från den nordiska folktron, samtidigt som de också kämpar med livet i stort.

Nu har Korsell fortsatt ensam på liknande tema och författat en faktabok om nordiska väsen och lokala sägner. Flera olika väsen som varit huvudtema i olika Pax-böcker går att återfinna även i ”Väsenologi”.

Bokens olika väsen presenteras alla på liknande vis. Först är det ett uppslag med en enklare översiktspresentation av ett enskilt väsen. Denna presentation kompletteras av fantastiska illustrationer som tillåts uppta hela höger sida.

Efter detta kommer ytterligare två berättelser med mer text, som även dem väver in mer fakta samtidigt som lokala berättelser om berört väsen återges.

Dessa är otroligt lärorika att läsa och Korsell väver även in historiska reflektioner i texten. T.ex under avsnittet om Mylingen som är ett mördat barn till en ogift kvinna som kommer tillbaka för att ta hämnd. Då får läsaren också förklarat ogifta kvinnors utsatta situation om de blev med barn förr i tiden. Så i de medryckande faktatexterna så väver Korsell in mycket intressanta och lärorika analyser. Vi får även ta del av roliga fakta som t.ex hur man skyddade sig.

Jag uppskattar att Korsell har utformat boken på ett sätt som gör att många kan tillägna sig den på olika vis. Vill man mest bläddra i boken och läsa kortare texter, då är första presentationsuppslaget toppenbra. Har man sedan blivit lockad att läsa mer efter denna så finns den fördjupande texten. Samtidigt så är boken riktigt välskriven och rolig att läsa så den går att läsa pärm till pärm.

Korsell är tidigare grundskollärare och det märks i hennes sätt att skriva att hon är otroligt rutinerad i att möta barn i målgruppsåldern. Samtidigt som hon aldrig förminskar sin publik eller undviker obekväma ämnen.

Jag kröp ner i soffan tillsammans med A (9 år) och högläste. När det var dags att sova efter halva boken ville han egentligen fortsätta läsningen.

Att skriva en faktabok som fångar ett barn på samma sätt som en bra skönlitterär bok är inte helt lätt, men Korsell klarar detta med bravur! Detta är en bok som borde finnas i alla skolbibliotek och förmodligen kommer locka många barn till mer läsning.

Rosenbergs illustrationer är så fantastiska och riktigt läbbiga att de egentligen förtjänar en egen fristående recension. Ett tips att titta igenom bilder vid mitt blogginlägg för en provtitt.

Mitt varma tips är: LÄS!

Har du inte läst Pax-böckerna? Läs dem med!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.