Våra adventsböcker!

1 december = Äntligen dags för adventsböcker!

Tipsar om de kalendrar vi i vår familj kör här hemma.

En klurig jul – Julsaga i 24 kapitel

Författare: Ingelin Angerborn

Illustratör: Per Gustavsson

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 3-6 år

Detta är en adventsbok där vi varje dag läser ett kort kapitel om Rutan och hennes längtan efter en vän. I berättelsen tillkommer t.ex en liten blå utomjording.

Vi har idag bara lyssnat till första kapitlet som var en stämningsfull start men inte allt för spännande. Jag har dock kollat lite före i boken när barnen ej varit närvarande och jag tycker den verkar ta sig inom en vecka.

Smart koncept så också känns som en bra start för kommande kapitelböcker.

Roligt också att en de vanligt förekommande karaktärerna är rullstolsburen. Samt i ett barngrupp så synliggörs en flicka med slöja – en grupp som av någon anledning oftast exkluderas från bilderböckers illustrationerna. Fint.

Per Gustavsson som illustratör är väl en garant för bra illustrationer. Jag hade dock gärna sett att det funnits illustrationer på varje uppslag för att verkligen kunna läsa boken lyckat med hela familjen. Det blir lite kli i kroppen under de uppslag med enbart text nu för vissa familjemedlemmar.

Läs mer om boken på bild två i inlägget.

Pixi Adventskalender

Av en mängd olika författare och illustratörer.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Vi har testat några olika kalendrar med miniböcker och Bonniers Pixi är klart bäst hittills. Idag när vi öppnade lucka ett blev jag riktigt berörd. I luckan finns dels en pixi med en berättelse om Astrid som försöker hitta den perfekta boken till sin katt som tycker alla är nja. Då bestämmer sig Astrid (och samtidigt uppmuntrar de lyssnande barnen att göra det samma) att skapa en egen bok i present till kattens födelsedag som är 24 dec. I luckan bakom pixin fanns då även En tom vit pappersbok i pixiformat. Så barnet själv kan skapa en bok! Sån perfekt start på en kalender som verkligen uppmuntrar ett december i berättelsernas ande.

Utöver det gillar jag skarpt att det är en sån variation i pixi adventskalender. De år vi t.ex haft Bamse eller annan slags tema-kalender så har det varit lite tröttsamt med olika böcker men med samma karaktärer hela månaden.

En stor tumme upp för Pixi-kalendern som är klart prisvärd enligt oss.

PS, December är en kämpig månad ekonomiskt för många. En alternativ julkalender tänker jag kan vara att gå och låna 24 roliga böcker på biblioteket och gömma i ett skåp hemma. Har du sedan någon gammal gympapåse eller liknande som du kanske kan limma på lite glitter eller annat på?

Låt en ny bok ligga i påsen varje morgon när barnen vaknar. Sen när ni kommer hem efter jobb – släpp ALLT! Vänta med läxor, matlagning och vardagskamp i sisådär 10 minuter. Ta upp dagens bok, släck ner och tänk ett ljus under tiden ni har en mysig stund. Billig adventskalender – som barnen också lär uppskatta mer än de flesta dyra Playmobil-kalendrarna långsiktigt. Vi föräldrar är så betydelsefulla för våra barn, en liten stunda total närvarande och en saga är guld ⭐️

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.