Unik och värdefull av Heidi & Daniel Howarth

Unik och värdefull av Heidi & Daniel Howarth

Utgiven av Bornelings förlag

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 3 av 5 ⭐️

I boken möter vi Lillroboten som vaknar efter en lång sömn efter en resa. När han vaknar upp är en trasig och på en ny främmande plats. Då stöter han ihop med skogens djur. Och precis som Lillroboten behöver dem så behöver också djuren Lillroboten. Men vissa är extra rädda inför det främmande och misstänker Lillroboten. Vi får följa gruppens samarbete och diskussioner för att så småningom ta emot Lillroboten med öppna armar.

Boken har en stark sensmoral som berör mobbning, att mota någon som bryter mot normen, den för tankar mot att mota och inkludera ett nyanlänt barn i barngruppen, att inte vara rädd för någon som känna främmande. Och det är ju fina och hedersvärda ämnen, men det är just hela boken förpackad i en form som lockar barn (robot och skogsdjur i naturen). Vi hade gärna sett lite mer bus och lek i boken.

På sätt och vis förstärker också boken Lillroboten som den annorlunda, då det är klart uttalat att han är den som bryter av den extremt homogena skogsdjursgruppen för övrigt.

Min erfarenhet är att barngrupper nu för tiden är så heterogena att boken inte riktigt är en bra grupp för att sedan diskutera i större barngrupp. För i de barngrupper jag jobbat/jobbat så är barnen såpass olika att de nyanlända barn som kommit till inte har setts som annorlunda – för den breda normen inkluderar automatiskt många barn. Där är det istället språket som till en början sätter käppar i hjulen men barn överlag har tålamod och vi som pedagoger har ett viktigt uppdrag för att stötta språkutveckling och sociala samvaron i gruppen. Så jag är lite osäker på bokens utformning, men i vissa homogena grupper så kanske den fungerar bättre? Jag känner mig osäker för böcker som pekar ut en specifik individ som den som bryter mot normen men ”vi alla måste vara snälla mot ändå”-känslan.

Men det kanske är bara jag som övertolkar bokens budskap och för vissa barn i vissa sammanhang kanske boken blir mitt i prick. Upp till er att avgöra er familjs behov och sammanhang.

Boken har väldigt fina illustrationer och omslaget lockade direkt våra barn till läsning av boken.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.