Tutte Brödsmula & Kalle Humla – En sagolik sommar av Annika Billgren

Tutte brödsmula & Kalle Humla – en sagolik sommar av Annika Billgren.

Illustratör: Jeanette Friman

Utgiven av Hoi Förlag

Ålder: 6 – 9 år.

Denna bok handlar om Lisa som är och behöver sin farmor & farfar själv under två veckor på sitt sommarlov.

Berättelsen tar fart en tråkig dag när farfar ej har tid för Lisa och hon då stöter på minimänniskan Tutte Brödsmula och hennes kompis Kalle Humla.

Tillsammans bakar de tårta och hoppar från höga stenar – vardagliga äventyr under ett sommarlov.

En charmig bok fokuserad på fantasi och respekt för barnens lek & fantasi. En bok som lyfter innebörden av respekt och tillit till barnens ord – och lyfter hur jobbigt det kan vara att inte bli trodd.

I boken skildras Lisa och farfars nära och förtroendefulla relationer där farfar tror på Lisas berättelse om Tutte Brödsmula.

Jag tycker tyvärr farmors karaktärs offras lite mycket – men tanken är nog att hon ska vara distanserad.

Som vuxen tolkar jag berättelsen som att det egentligen är Lisas fantasi men att farfar väljer att respektera och dyka in i leken lika djupt som Lisa. Att istället för att förminska och berätta hur allt är, så lever farfar sig in och också bygger vidare på Lisas miljö för Tutte – nämnligen i form av stegen.

Jag kanske tolkar fel… men jag ser det som en uppmuntran till lek och slänga in sig i fantasin med barnen. Om det var påhitt så vet Lisa det redan.

A lyssnade igenom hela berättelsen men var inte så imponerad tyvärr, han gillar lite mer fartfyllda berättelser så att han inte gillade betyder inte att den är dålig – bara att han föredrar en annan typ av böcker.

Men varför heter hon Tutte?

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.