Titta skogen/parken/havet/natten avÅsa Mendel-Hartvig

För de yngsta barnen har Olika förlag en väldigt mysig pekboksserie.

Skriven av Åsa Mendel-Hartvig. Illustrerad av Maija Hurme.

Egentligen är det fyra stycken men hade bara tre st hemma nu – den sista delen heter “Titta natten!”.

I de fyra böckerna skildras fyra st olika barn och deras upplevelse av naturen – varje bok utspelar sig i var sin årstid.

Författaren har ett tydligt barnperspektiv och verkar ha valt motiv/handling efter barns intressen – bajskorvar, tåtugg och kottätande vittnar om detta.

Upplägget med böckerna är på ett sätt som stöttar språkutveckling med, både hur de introducerar begrepp och just barns intresse – inget är så språkfrämjande som att ta vara på och lyfta upp barns intressen under språkstimulernade aktiviteter. Även om det så är bajskorvar 🙂 Jag gillar hur varje uppslag först introducerar ett begrepp för att på andra sidan användas i ett sammanhang på en bild med barnet – och hur vissa bilder fortsätter till nästa uppslag t.ex BLÄ! efter kottätning och PUSS! efter pappagos.

Varje bok avslutas också med två uppslag som visar skogsscenerna generellt som ger barnen en bra pekkarta och peka på så föräldrar kan benämna – något som brukar vara populärt hos de minsta.

Böckerna är fulla av scener som vidgar normer: barnet med två mammor som ligger och solar vid stranden, barnet som är ute i skogen med pappa som bär på ryggen nära nära osv. Böckerna låter en mångfald av barn representeras – tummen upp!

Riktigt fina böcker för de minsta barnen! Värda att köpa och ge bort till en nyfödd – men annars ett måste att låna på biblioteket.

Enda tråkiga är att meningarna är förenklade, med det är ju lätt att fylla ut med “Lukta PÅ tången” som dagens logopeder rekommenderar att man läser för små barn enligt aktuell forskning.

Titta parken: Adlibris & Bokus

Titta natten: Adlibris & Bokus

Titta havet: Adlibris & Bokus

Titta skogen: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.