Tim och fotbollen av Anna Johansson & Joen Söderholm

Tim och fotbollen

Författare: Anna Johansson

Illustratör: Joen Söderholm

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år, funkar som högläsning för yngre.

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I boken får vi möta Tim som vill börja spela fotboll. Tim har lätt för såväl läsning som att räkna matematik, men fotboll har han inte alls någon fallenhet för.

Tim får kämpa och träna, men ändå går det inte särskilt bra. Till sin hjälp har han sin kompis Kalle som är hans totala motsats. För Kalle verkar fotbollsspelandet komma naturligt men när det kommer till matteläxan så är det Tim som stöttar sin kompis. Tim tar också hjälp tillbaka av Kalle och mot slutet inser han att det även går att använda sina styrkor även i fotbollsspelandet.

Boken skildrar hur det kan kännas att vara ny på en aktivitet med ny utrustning, miljö och människor. En fin vardagsnära berättelse om en hjälpsam vänskap mellan två pojkar, att kämpa och träna även när något inte kommer lika lätt än hos andra och speciellt: ta vara på och använd dina styrkor.

Just skildringen av pojkarnas vänskap tyckte jag var extra fint. De hjälper, stöttar och peppar varandra. Inte alls några hån eller gliringar som annars kan vara vanligt i ”grabbiga” pojkrelationer. Pojkarna blottar även sina känslor och ber om råd om det som känns svårt.

Detta är en lättläst kapitelbok som passar för nyblivna läsare som har kommit igång med läsningen. Texten är av ett större format och kompletteras av svartvita illustrationer. Söderholms mjuka sätt att fånga karaktärerna och deras känslor för oss närmare berättelsen. Bokens kapitel är korta som värnar barnets ork.

Jag högläste denna bok för familjen i bilen och barnen lyssnade utan problem. En bra lättläst bok med en vardagsnära berättelse. Finns även som ljudbok på för den som föredrar ljudbok framför fysisk bok.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.