Till morfar om du blir hungrig av Nicolas Jändel & Helena Willis

Till morfar om du blir hungrig

Författare: Nicolas Jändel

Illustratör: Helena Willis

Förlag: BonnierCarlsen

Läsålder: 6-9 år

Boken handlar om Elliot vars älskade morfar hastigt dör och den sorgeprocessen som hela familjen går igenom efteråt. En viktig bok med många tankar som skapar bra förutsättningar för samtal kring döden.

Detta är en rikt illustrerad bok som passar att läsa själv när man kommit igång med läsningen, men jag läste den högt i bilen för I (4,5 år) och A (8 år) vilket uppskattas av bägge två. Varje uppslag har illustrationer så mina tankar går till att det kan vara en bra introduktion till kapitelböcker för t.ex sista året på förskolan.

Boken är riktigt fin på flera sätt – dels tänker jag att det är en riktigt bra bok att läsa för barn i den åldern som just nu eller snart kommer befinna sig i samma situation som Elliot för dels så går boken igenom olika tankar och sätt att hantera sorg. Samtidigt så introducerar bokens historia många praktiska situationer som uppstår i samband med att en kär person dör såsom sorgevardag, städa ur lägenhet, begravning med begravningstal osv. Därför tänker jag att boken också kan vara en väldigt bra förberedande bok för barn inför de situationer som kommer. Att i en vardag av påtaglig sorg och sörjande vuxna kan det vara skönt att ha lite extra koll på de sakerna som faktiskt händer kring en. Det tycker jag att boken gör riktigt bra. Utöver det så är det också riktigt fint hur författaren och illustratören tillsammans skildrar Elliots tillbakablickar av minnen om morfar i olika uppslag som nästan skapar små egna berättelser i boken.

Boken är välskriven och man blir berörd av Elliot och hans upplevelser i vardagen som följer. De känns genuina och äkta.

Bra bok som kan vara ett riktigt bra stöd för barn som går igenom liknande situation som Elliot. Boken är skriven ut ett barnperspektiv där respekt och hänsyn för barns sorg verkligen lyser igenom, insikt om att även en ärvd minnessak kan ha en viktig betydelse även för barn som jag tror ofta glöms bort att frågas. Nu hade Elliot en dedikerad sak till sig som betydde mycket, men kanske måste vi vuxna också bli bättre på att få syn på barnens sorg och inte helt slukas upp av vår egen. Att inte glömma att fråga om dom vill ha en minnessaker osv.

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.