Texas och Vegas – Försvunnen av Sofie Borg & Lovisa Blomberg

Texas och Vegas – Försvunnen

Författare: Sofie Borg

Illustratör: Lovisa Blomberg

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: lättläst för 6-9 år, men funkar även som högläsningsbok för 4-6 år enligt oss.

Detta är andra boken om bröderna Texas och Vegas.

I denna boken är bröderna på tivolit och åker pariserhjul. Men plötsligt är Vegas borta och familjen kan ej hitta honom. Polisen tillkallas och ett sök drar igång, där boken verkar följa realistiska rutiner vid försvunna barn.

Vi har läst boken för I (4,5 år) som uppskattat boken även om det inte är någon ny favorit för henne.

Jag som förälder uppskattar boken som är väldigt pedagogisk och genomtänkt. Dels är det väldigt bra med en bok som visar de sökandes perspektiv vid en rymning. Dels är det bra för att ge barn som rymmer ett perspektiv på varför det är ett problem att rymma. Dels så är det bra för barn som varit närvarande runtomkring vid en rymning att få igenkänning i känslor och upplevelser.

Tidigare i år på min praktik för förskollärarprogrammet hade vi en rymning från förskolan som skärrade både barn och personal. Denna boken hade varit perfekt att ha i bokhyllan på förskolan i efterarbetet med barnen.

Författaren lyfter även fram så viktiga saker som vi som vuxna behöver tänka på att leverera: att inte bli arga när någon kommer med ett erkännande som är viktigt i sökandet – besviken visst men även skapa ett förtroende att det alltid är okej att berätta.

Författaren är också fd polis och det märks att hon arbetar för att barnen ska känna förtroende för polisen som några att söka hjälp av – inte att bli rädda för (eller föräldrar att hota om!).

Också bra att ge barn en förståelse för vad som händer vid ett försvunnet barn. Tänker att denna boken kan vara en bra bok för alla förskolor att köpa in, just för att vid ett försvunnet barn så vet övriga barnen på förskolan redan vilka saker som kommer ske. När jag minns från i våras så var det en otroligt tuff stund för barnen på förskolan med pedagoger som försökte hålla sitt cool och vara fokuserade – men ändå påverkade, helikopter i luften och hundpatrull på marken. Hade denna bok funnits i bokhyllan på förskolan innan hade det förmodligen varit en trygghetsgivande faktor att barnen ändå ”kände igen” vad som hände.

Utöver det är det ju också väldigt smart att använda sig av en spännande miljö för att locka in barnen i boken – i denna boken är det ett tivoli med pariserhjul och sockervadd. I första boken om Texas och Vegas var det istället glassbilen – smart!

Igenom boken är många olika människor representerade – inte minst i polisyrket också. Bra! Böckers normkreativa makt är stor – barnboksförfattare och illustratörer som tar sitt ansvar ger vi tummen upp! I nästa bok hade vi också gärna sett en mer aktiv flicka i handlingen. Karla i denna boken är lite väl passiv, som enbart följer efter och ställer stöttande frågor till Texas som klurar ut gåtan själv.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, Idus förlag

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.