Systrarna av Silverdalen av Pascale Vallin Johansson

Systrarna av Silverdalen av Pascale Vallin Johansson

Illustratör: Lina Bodén

Utgiven av Rabén&Sjögren.

Läsålder: 9-12 år

Boken handlar om den ensamma flickan Ylva-li som dras tillbaka i tiden till 1945. Den byggnad som i hennes tid är en modern skola är då Rådans flickhem för övergivna flickor som går i skola och trillas till att bli hembiträden framöver. I den tiden träffar hon Barbro, som i en hyllning(?) till Astrid Lindgren visar sig vara som hennes Allrakäraste syster som lever i en annan värld – precis som i boken som också är Ylva-lis favorit.

För att komma tillbaka till framtiden så måste Ylva-Li hjälpa till med ett uppdrag – som också är anledningen till att hon blev hämtad.

Detta är en vacker berättelse om vänskap och om att våga. Eftersom berättelsen utspelar sig i en realistisk internatmiljö från 1945 så får vi också en insyn i historiska skeenden, eftersom Ylva-Li är från våran nutid för vi även ta del av hennes reflektioner kring skillnaderna i t.ex skolväsende osv. På detta sätt är också boken lärorik utan att kunskapen känns pådyvlad och lite överdrivet inbakad som vissa böcker ger sken av. Författaren lyckas hålla fokus på en riktigt bra berättelse där detaljer som gör berättelsen bättre också råkar vara lärorika detaljer. Varje kapitel börjar också med en stämningsfull illustration av Lina Boden som lyckas med samma sak – den förstärker berättelsen men illustrationerna förstärker även det lärorika då de är tidsenligt tecknade kläder, frisyrer osv.

Man dras verkligen in i berättelsen och får smått uppleva 1945 också.

Boken berör och jag som högläste grät mig igenom de sista kapitlen samtidigt som A lyssnade tålmodigt trots snörvlandet (nackdelen med gråtmilda föräldrar?).

Toppenbra att berättelsen också har mycket inslag av mystik och övernaturliga fenomen, uppdraget som ger spänning utan att för den delen bli för obehagligt. Allt det höll A’s intresse uppe och han uppskattade boken genomgående trots att ovannämnda beskrivningar om relationellt tema inte brukar känneteckna böcker han uppskattar. Men denna gick absolut hem.

Boken passar absolut som present och känns som den har en självklar plats på bibliotek/skolbibliotek. Rekommenderar!

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.