Styx märke av Hanna Blixt

Styx märke av Hanna Blixt

Serie: Del 1 i “Äventyr i Sagofallen”.

Illustratör: Therese Larsson

Utgiven på Bornelings förlag

Ålder: 9-12 år enligt Bokus, men passar även yngre enligt oss.

Betyg: 4 av 5 stjärnor.

Vi har läst första delen i fantasyserien som handlar om syskonen Sofia och Leo som flyr undan Styx’s anhängare i den verkliga världen.

Deras föräldrar är redan försvunna och Styx invasion av deras land är ett faktum.

Under en flykt gömmer sig syskonen i ett ihåligt träd som plötsligt börjar sluta sig omkring dom.

På något sätt så transporteras de till den magiska världen i Sagofallen där syskonens öde är att hjälpa till med ett farligt uppdrag för att rädda Sagofallen från att tas över av mörkret genom den svarta kungen. De olika världarna är på något sätt sammankopplade – så för att besegra Styx behöver syskonen besegra Svarta kungen.

A gillade boken väldigt mycket. Dels för att den var spännande och mycket som händer i den. Han gillade också detaljen att händelserna i boken avspeglas sig i det schackspel som utspelar sig samtidigt paralellt i boken. När mörkret börjar ta över så faller en vit pjäs, men när Sofia och Leo i slutändan lyckas så faller en svart pjäs.

Jag tyckte att mycket i boken är bra, men störde mig lite på att de prövningar som barnen utsattes för var kring att tjejen fick frestas av att vara vacker, förevigat ung och populär. Samtidigt som pojkens olika prövningar bestod av att motstå rikedom och makt. Hade gärna sett det lite mer uppblandat då de ändå utsattes för flera prövningar var. Boken var stundvis svår att få till ett bra flyt med högläsningen, men det störde nog mig som högläsare mer än A. Även om texten förmodligen skulle kunna vara mer bearbetad så gillar jag ändå sättet Blixt väver in svårare ord och sätt att tala på i boken. För A som har ett väldigt stort ordförråd så var sen aspekten givande då vi kunde pausa och diskutera några nya, och de svårare han kunde fick han ändå höra och hålla “ajour” i huvudet.

I slutändan var jag vacklade kring betyget men det blir ändå 4 av 5 då A faktiskt gillade historian väldigt mycket och direkt ville börja läsa på del 2 i serien – nämnligen “Svarta damen”. Det finns även en trea släppt och om jag förstår det rätt så kommer en fyra i höst.

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.