Stora och små djur av Ann-Charlotte Ekensten & Carolina Ståhlberg

Stora och små djur

Författare: Ann-Charlotte Ekensten

Illustratör: Carolina Ståhlberg

Utgiven av Nypon förlag

Läsålder: Lättläst från 5 år, men funkar även som högläsning för yngre barn enligt oss.

I boken träffar vi djurälskaren Linus vars mamma är veterinär. En dag får han följa med till mammas jobb och väl där söver mamma ett lejon med ett skadat öra. Sedan är det dags att sy ihop skadan. När det är klart undrar mamma om Linus vill klappa det sovande lejonet men det känns alldeles för läskigt. Linus är inte lika modig som mamma. Men sedan är det dags att klippa klorna på en hamster och då är det istället mamman som tycker att det lilla djuret är obehagligt. Tur att Linus finns där för att hjälpa till!

Nypon förlag är ett förlag som ger ut lättläst litteratur och har stor kompetens kring detta. Allt från hur texten är skriven till hur raderna är uppdelade på sidorna osv. Genomtänkt helt enkelt.

Info om Nypon förlag i slutet av boken.

Toppenbra att det finns sådana här förlag som ger förutsättningar för att täcka upp behovet av böcker med varierande nivå som väcker läslust. För den som har koll på Nypon förlags läsnivåer tillhör denna boken Mininypon och är nivå 1.

Texten känna välskriven och illustrationerna kompletterar fint i mangastil. Speciellt djuren är fantastiskt fint avbildade på ett sätt som förmodligen tilltalar de flesta djurälskare.

Fin bok! Har man ett barn i förskoleåldern som redan lärt sig läsa eller är på gång passar förmodligen denna boken väldigt bra in också.

En annan tanke jag får är att det är en perfekt bok för storsyskon som kämpar med läsningen att högläsa för sina yngre syskon. Min A (8,5 år) har det kämpigt med läs/skrivinlärningen och är inte positivt inställd till läsning (men älskar att lyssna till högläsningen). Men det har alltid varit lättare att få honom att läsa om det är för han vill vara snäll mot sin yngsta syster. Då får hans läsande en omhändertagande aspekt, istället för prestationsladdat som det lätt blir när han högläser för oss då han vet att vi kan läsa själva egentligen.

En bok som är bra utifrån flera syften enligt oss!

Går att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.