Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjan Svab & Saga Bergebo

Idag är det internationella FN-dagen som många förskolor och skolor uppmärksammar. Jag valde att spinna vidare på dagens tema och läste denna boken för barnen i eftermiddags.

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Författare: Marjan Svab

Illustratör: Saga Bergebo

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️ I denna bok får vi följa hur femåriga Hala tvingas på flykt från kriget tillsammans med sina föräldrar. Vi får konkret uppleva hur en flykt kan gå till i flera olika steg och upplevelsen utifrån ett femårigt barns perspektiv. Att sedan landa i en ny vardag i ett nytt land där man ännu inte talar språket.

Jag upplever att många barnböcker om flykt vanligtvis är väldigt poetiska och rätt så abstrakta. Men denna boken fångar flyktens känsla på ett bra sätt samtidigt som författare och illustratör har skapat en bok som i mångt och mycket är väldigt konkret och tydlig för barnen. Den ger oss en lite större förståelse.

Jag uppskattar speciellt hur man i bokens första uppslag landar mitt i kriget. Där har författaren skrivit in många pang och bom, invävt med femåriga Halas egna upplevelser av situationen. Jag läste pangen och bomen med stark inlevelse och barnen hoppade till för att sedan direkt bli indragna i historian.

Det första uppslaget fångar barnen direkt. Det märks att författaren har en magisterexamen i litterär gestaltning när man läser boken. Jag har inte kompetens att förstå hur, men jag ser resultatet. Vad boken gör med oss – vackert!

Fint att också i slutet skildra hur lek bygger broar mellan barn, även när man talar olika språk så kan man lättare mötas genom leken. En annan sak jag uppskattar är att illustratören på flertal ställen gjort illustrationer med otroligt kärleksfull ömhet även från pappan till Hala i boken.

I tyckte denna boken stundvis var tråkig, men jag tycker den ändå är en av de bättre bilderböcker om människor på flykt som jag läst. Så jag tyckte ändå boken var värd en femma, för syftet med boken är inte att underhålla en gapskrattande barngrupp. Det är ett mer djuplodat syfte som resulterar i mer förståelse och medmänsklighet.

Med boken får vi också tillgång till verktyg för att lättare kunna diskutera ämnet och världen i stort även med yngre barn. Åldersrekomendationen är 3-6 år men jag tycker den även funkar upp till 8-9 år.

Ett måste att läsa med barn!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.