Sova – Nu ska vi prata-serien

Sova – Nu ska vi prata-serien

Författare: Embla Sue Panova & Jessika Linde

Illustratör: Lina Sandquist

Utgiven av Speja förlag

Läsålder: 0-3 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är en vardagsnära bok för dom yngre boken. Genom hela boken används stödtecken för att betona viktiga ord – och språkhjälten Poff finns vid sidan av illustrationerna för att stödja hur man gör tecknet.

Rent traditionellt så har tecken som stöd används framföralltt vid specialpedagogiska behov och man varit rädd att tecken ska ersätta talat språk. Aktuell forskning visar att så inte är fallet och de forskningsanknutna logopeder jag pratat med rekommenderar tecken som stöd för ALLA barn då det är språkfrämjande. Stödtecken stöttar alltså talspråkets utveckling med – så detta är en bok som passar de flesta barn!

Jag var osäker på hur det skulle gå att läsa boken och stödteckna samtidigt men det gick väldigt bra då jag läste för I i knät och hade boken framför. Jag kan tänka mig att det blir lite svårare om man ska teckna för en barngrupp i förskolan. Men då får man väl helt enkelt lägga ner boken under tecknet – funkar nog med.

Smart att det också är ”språkhjälten” som visar – vilket lockar barn att också teckna.

Boken är utvecklad i samarbete med talpedagog och det märks. Utöver stödtecken och vardagsnära – så är också meningarna bra avvägda för målgruppen. Enkla men ändå grammatiskt korrekt och man har inte ”barnifierar” och tagit bort ord för att likna barnspråk. Samma där – forskning visar att även om barnen pratar på det sättet så ska vi tala/läsa grammatiskt korrekta hela meningar för att stötta språkutvecklingen på bästa sätt.

Om man är osäker på hur man tecknar finns en förtydligande litet lexikon i slutet av boken som också innehåller ytterligare lite fler vardagsnära tecken.

I Nu ska vi prata-serien finns även delarna Äta, Leka och snart släpps även Sjuk. Bra böcker som passar att ge i doppresent eller present till förskolan. Toppenbra böcker att använda för att försöka komma igång med stödtecken som jag rekommenderar varmt! Till så väl pedagoger och föräldrar!

Mer info här: Nu ska vi prata

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.