Sofia med knuff – inte ett dugg annorlunda av Annelie Strömberg

Sofia med knuff – inte ett dugg annorlunda. av Annelie Strömberg

Illustratör: Johanna Sandberg

Ålder: 6-9 år

Från Idus förlag.

Boken är en skildring av Sofias vardag tillsammans med hennes styrkor men också svårigheterna.

Sofia har nyligen gått igenom en utredning på BUP och fått en ADHD-diagnos som hon har svårt att acceptera.

Vi får följa henne i boken och mot slutet så kommer hon också till att i större grad acceptera sig som hon är. Stundvis får författaren även till en normdiskussion om vem som är normal och vad som bestämmer det. Det är fint med en bok om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med en flicka i huvudroll.

Ändå var det inte en bok som fastnade för oss. Min A fick sin ADHD-diagnos för över tre år sedan nu och vi har aldrig upplevt de känslorna som beskrivs i boken, utan diagnosen är ett sätt för både oss och honom att förstå sig själv och hur man fungerar. Vi pratar mycket lite om diagnosen i sig – utan vad som är svårt och hur vi kan anpassa, använda oss av strategier, se samband osv. Men det är ju okej – det är olika för alla och olika personer med adhd kan vara just väldigt olika – och det belyser denna boken bra. Men eftersom A fick sin diagnos så tidigt så har det aldrig varit någon större “att acceptera diagnosen”-process.

På vissa ställen i boken var meningar som jag inte ens ville läsa högt för A utan hoppade över, eftersom för oss i vår situation – gav de mig en klump i magen.

Men jag tror inte författaren alls menade så. En bra målgrupp kan ju vara tjejer i låg/mellanstadium som fått en diagnos och behöver hjälp att acceptera den för att sedan kunna gå vidare och hitta bra strategier osv. För dom är nog boken bra och jag tror att dom kan känna igen sig i boken bra.

Jag saknar dock förklaringar till bland annat Sofias tics och annat. Skulle gärna sett att det vävdes in på slutet eller ingen faktaruta efter boken avslutats.

Berättelsen i sig är inte så värst spännande – vardaglig – men ändå viktig just för målgruppen jag misstänker ovan. Då kan boken förmodligen vara förlösande och hjälpa till att komma vidare i processen till en bättre vardag.

Boken kändes lätt att läsa högt med bra flyt.

Finns att köpa här:

Idus förlag

Bokus

Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.