Sofi & Jakob reser till New York av Lovisa De Geer & Millis Sarri

Sofi & Jakob reser till New York

Författare: Lovisa De Geer

Illustratör: Millis Sarri

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: 3-6 år, men här hemma

uppskattades den även av 8,5-åringen

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Tidigare har det kommit en bok där Sofi och Jakob reser till London, men nu är det New York som gäller. Vi får följa hur barnen upptäcker New York tillsammans med sin faster och i en paralell berättelse så får vi se hur den busiga Apan Jocko har rymt från Central Zoo och många människor försöker få honom hem igen.

En väldigt smart detalj med boken är att det är gjord på ett sätt som gör att den fungerar bra för ett brett åldersspann. För de yngre barnen så ligger förmodligen berättelsens glädje i att få följa den busiga apans äventyr som följer barnens äventyr genom stan, för de lite äldre barnen kanske man dessutom uppskattar faktan som vävs in om de olika platserna i New York. Även här har också boken faktarutor som kan läsas om barnet är intresserad, men de går lika bra att hoppa över om man märker att berättelsen blir för mastig för barnet.

Millis Sarri är en fantastisk illustratör och precis som i sina tidigare böcker så är uppslagen levnadsglada, färgglada och späckade med detaljer som barnet kan upptäcka. Bland New Yorks befolkning får vi se en stor mångfald representerad i illustrationerna.

Boken är fin men stundvis blir det lite väl mycket faktaresbok över berättelsen. För barn som ska åka till New York eller har familj där så är boken förmodligen toppenbra, för mina barn som inte har några band till New York eller ska dit hade vi gärna sett lite mer substans i den omgivande berättelsen. Det blir lite känsla av platser som radas upp på en lång linje i boken, där tycker vi att första boken om London lyckades lite bättre.

Men boken är absolut läsvärd och väldigt bra fortfarande! Det ska bli spännande att få fortsätta läsa om Sofi & Jakob då vi hoppas att fler böcker släpps i serien. Det vore roligt med ett resmål nästa gång som inte är västerländsk.

Så ska man resa med sina barn till New York så är denna boken ett måste, men även för oss andra är boken absolut läsvärd.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.