Skuggan och skolsabotören av Lotta Sundin

Skuggan och skolsabotören av Lotta Sundin

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är tredje boken om Tuva, som också kallas Skuggan när hon om nätterna åker skateboard för att hjälpa utsatta människor och ta fast diverse kriminella.

Till skillnad från tidigare böcker har Tuvas liv nu börjat ordna upp sig. Med flickvännen Julia känns livet fint, dessutom har de också en fin vänskap med Albin. Albin har tidigare bott tillsammans med sin alkoholiserade mamma och kriminella bröder, men har nu fått komma till ett familjehem hos Kerstin där allt går bättre även om Albin oroar sig över sina bröder. Nu är det istället Albins storebror Rickard som behöver hjälp att ordna upp sitt liv. Men kan verkligen Albin eller Tuva hjälpa honom?

Utöver det så får vi även följa bygget av den nya sporthallen i Granköping som Tuva och hennes mamma står bakom. Mamma som är uppfinnare och mångmiljonär arbetar hektiskt för att ta fram de smartaste och miljövänligaste lösningarna för bygget.

Utöver detta så har någon även börjat sabotera i skolan. Någon tänder eld på papperskorgar, sprayar hotfulla meddelanden och förstör i gympasalen. Vem? Och framförallt varför? Tuva får fullt upp som Skuggan för att kunna lösa mysteriet och ta fast skolsabotören.

Vi älskade de två första böckerna om Skuggan. Även denna del är bra och välskriven, men inte riktigt lika vass som de två första böckerna i serien enligt oss. Under de två första böckerna hade Tuva det rätt kämpigt och sättet Sundin beskrev hennes karaktär och tankar var klockrent. Nu mår Tuva bättre och det istället är Albin som kämpar likt Tuva i tidigare böcker. Albins tankar är också välskrivna men inte riktigt lika klockrena som i de två första böckerna är min upplevelse.

Spänningsmomentet i boken är bra och det är svårt att klura ut upplösningen. Min A (9 år) uppskattade boken rakt igenom.

En rolig detalj med boken är att det är en stor övervikt av kvinnliga karaktärer. Men detta tänker man inte alls på då det verkligen är en stor variation hos dessa karaktärers personligheter och tillvaro. Roligt med så många olika kvinnoporträtt med en så stor bredd.

Härligt att läsa den fina skildringen av Tuva och Julias kärlek utan att den kommenteras som något som avviker från normen, den presenteras som självklar. Detta sätt att skriva en normkreativ berättelse får vi möta kring andra ämnen i boken i stort också.

Alltså en bra bok som är klart läsvärd, men börja med första delarna ”Vem är skuggan?” Och ”Skuggan och pojken som försvann” som är fantastiska böcker!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.