Skuggan av Helen Ekeroth

Skuggan av Helen Ekeroth

Serie: Drakberidaren bok 1

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är första delen i en ny fantasyserie som är riktigt bra och klart läsvärd. Som kontrast till fantasy-världar med europeisk historia som förlaga får vi i denna istället uppleva en värld klart inspirerad av kina. Nytt och uppfriskande!

Nuwa kommer från en enkel by men efter att det uppdagas att hennes mamma studerat vid kejsarens drakberidarskola så väljer Nuwa att i smyg söka dit. Dels för hon fascineras av drakarna men också för hon vill ta reda på varför hennes mamma hastigt lämnade sin plats vid skolan för ett enkelt liv i byn. I bokens början har Nuwa precis blivit antagen och ska starta vid skolan. Väl där kommer hon i kontakt med rebeller som motarbetar kejsarens hårda styre.

I Nuwas värld är det enbart kvinnor som blir drakberidare då drakarna aldrig har accepterat en manlig beridare. I förlängningen är det alltså enbart kvinnor som blir kejsarens krigare från drakarnas ryggar. Killarna på skolan har istället rollen som drakskötare som stöttar drakberidarna och fixar med allt material.

Detta är en självklarhet och inget som presenteras som konstigt. Boken har alltså en hel drös initiativrika tjejer bland karaktärerna med olika personligheter – några man gillar och några man ogillar.

Helen Ekeroth är förutom författare också statsvetare. Denna kompetens lyfter hon in i boken på ett naturligt sätt genom t.ex inslag av källkritik och analys av historiska texter. Det är inte så att författaren väver in dessa delar på ett sätt som gör boken till en präktig SO-lektionen utan tvärtom, det vävs in på ett sätt som förhöjer berättelsen och ger den extra djup. En duktig SO-lärare kan förstås också säkert utnyttja de bitarna för diskussion i sin undervisning.

Även för mig som förälder blir boken medryckande och jag kommer på mig själv att reflektera kring karaktärerna och vad som egentligen är sanning och bakomliggande motiv. Detta har verkligen varit en läsupplevelse som engagerat både mig och A (8,5 år). Jag har högläst 2 timmar varje kväll för varken jag eller A vill lägga ifrån oss boken. Berättelsen blir hela tiden bättre och bättre.

Vi gillar Nuwas karaktär, men för några av hennes vänner hade vi önskat lite djupare beskrivningar kring karaktärerna. Vi känner att vi inte riktigt får lära känna hennes vänner Danu och Song tillräckligt mycket för att ”knyta an”. Något vi hoppas fördjupas till nästa bok kring karaktärerna.

För högläsning så kommer då och då stycken som blir konstiga att högläsa och man stakar sig lite. Men dessa tillfällen blir färre under bokens gång. Den passar förmodligen bättre att läsa tyst själv, men samtidigt tycker jag att boken är väldigt bra så att man tappar läsflytet ibland under högläsningen gör inte så mycket. Skulle man som lärare högläsa boken högt för en mellanstadieklass tror jag det skulle bli succé. Ni skulle få intressanta diskussioner under bokens gång och när fler delar har släppts i serien så småningom så kommer barnen helt klart läsa vidare resten av serien själva.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.