Skrivtävlingen + Astrid, Astrid av Therese Henriksson

Skrivtävlingen + Astrid, Astrid av Therese Henriksson

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år enligt Bokus, från 8 år och uppåt enligt oss.

Jag och A (8,5 år) har läst dessa två böcker som handlar om Astrid 12 år med författarambitioner.

”Skrivtävlingen” har sin handling kring hur Astrid förlorar en skrivtävling som var otroligt viktig för henne. Att hennes bästis Seb dessutom vann gör inte saken lättare. Att reagera, hantera besvikelser och relationer är starka teman i denna boken.

I fortsättningen ”Astrid, Astrid” får Astrid spendera sommaren på familjen nyinköpta sommarställe. När midsommarafton kommer får Astrid oväntat besök och plötsligt så händer något som ställer allt på sin spets.

Böckerna har ett starkt fokus på Astrid och hennes relationer. I varje bok finns en dramatisk händelse som ger läsningen mer spänning. Men det som händer är också väldigt vardagsnära och skulle absolut kunna hända en tolvåring.

Jag trodde att böckerna inte skulle tilltala A särskilt mycket men under läsningen så protesterar han inte en enda gång. När andra boken är avslutad så är det första han frågar ”Finns det en tredje bok?”.

Han tyckte att böckerna var bra och jag är glad att jag inte lyssnade till mina egna fördomar där jag trodde att de ej skulle tilltala honom pga att böckerna var väldigt vardagsnära och med relationellt fokus. Uppenbarligen lyckas författaren tillföra en sådan bok tillräckligt spänning och humor som gör att även min A uppskattar som ibland är negativ till relationella och vardagsnära böcker. Flera gånger hör jag hur A ligger och fnissar till i sin loftsäng under tiden jag läser.

Stundvis blev det lite väl om Astrids tankar kring Sebastian enligt mig. Men det är just relationer i fokus så det är kanske inte så konstigt. Men fint hur Sebastians karaktär får ha två mammor utan att det görs till en grej i böckerna.

Som högläsning kunde böckerna förmodligen ha bearbetats mer. De är helt okej att högläsa men inte mer. Stundvis är det svårt att få till ett bra läsflyt. Det går om man tänker igenom högläsningens betoning osv, men man blir inte serverad en bok där man som högläsare känner sig curlad av författaren. Sådana böcker finns. Dessa böckerna passar bättre för barns egna tystläsning enligt oss.

Jag som förälder stör mig på det ibland coolifierade språket mellan karaktärerna med ”värsta”, ”liksom” osv. Men det är inget som A har kommenterat. Det är väl förmodligen för författaren vill fånga hur tolvåringar talar generellt. Jag har ingen tolvåring så får skippa att kommentera det mer.

Boken är kategoriserad som 6-9 på säljställen men jag tycker nog den passar från tidigast 8 år och uppåt. Då den textmässigt påminner om kapitelböcker för 6-9 år är en tanke att de kan passa fint som ett mer lättläst alternativ i mellanstadiet.

Finns att köpa här:

Skrivtävlingen: Bokus, Adlibris

Astrid, Astrid: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.