Ska vi leka mamma, mamma, barn? Av Lisa Kärmander & Ksenia Spirina

Ska vi leka mamma, mamma, barn?

Författare: Lisa Kärmander

Illustratör: Ksenia Spirina

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

I boken möter vi Alice som bor tillsammans med sina två mammor. När två kompisar kommer på besök så vill de leka ”Mamma, Pappa, Barn” och när de får höra att Alice inte har någon pappa tycker de väldigt synd om Alice. Deras pappa har faktiskt byggt en trädkoja till dem.

Alice blir ledsen men när hon pratar med sin ena mamma förklarar denne att familjer kan se ut på många olika sätt. Alla varianter är okej – det viktigaste är att familjen mår bra. Boken avslutas med att mammorna bygger en trädkoja till Alice och när kompisarna kommer på besök igen vill Alice leka ”Mamma,mamma, barn”.

Bokens illustrationer är färgglada och glädjesprudlande. I (5 år) tyckte särskilt mycket om detaljen med trädkojan i boken.

Denna bok väcker lite blandade känslor hos mig. Boken kan vara en ingång att diskutera normer med barn och hur olika familjer kan se ut. Men min känsla är att man isåfall måste tänka igenom hur man talar kring det för att inte förstärka heteronormen, detta goda tankar till trots.

För mig känns det sådär när barnets kompisar blir förvånade att Alice inte har en mamma och en pappa och verkar tycka att det är konstigt att hon istället har två mammor, för att sen tycka synd om henne för detta. Efterföljande berättelse i boken följer förvisso upp detta med väldigt fina diskussioner och bra avslut på boken. Överlag tror jag på barnböcker där en mångfald av olika familjekonstellationer finns representerade och det inte framställs som något konstigt. Böcker där normer breddas och variationen avbildas för vad den är – fullständigt normal.

Boken kommer nära ett toleransperspektiv och riskerar att istället förstärka normen som samkönade föräldrar som avvikande.

Vill man använda boken som ett medel att diskutera normer och olika sorters familjekonstellationer tänker jag att det är viktigt att komplettera med fler barnböcker där regnbågsbarns tillvaro inte avbildas som problematisk ur detta perspektiv. Som tur var har det kommit många sådana barnböcker de senaste åren. Man kan även som vuxen komplettera med att själv kommentera boken att ”Oj vilken konstig sak att säga.” när barnen kommenterar Alice’s familjekonstellation. Överlag tänker jag att det är viktigt att ha en bra balans, för att boken just ska leda till det som författaren tänker istället för tvärtom.

Finns att köpa här: Idus förlag, Adlibris, Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.