Selma vaknar på fel sida av Mikael Rosengren & Märta Lindqvist

Selma vaknar på fel sida av Mikael Rosengren & Märta Lindqvist

Utgiven av Idus Förlag

Ålder: 3-6 år

Detta är en bilderbok vars handling kretsar kring talesättet att vakna på fel sida.

Detta tydliggörs för barnen genom en vardagsnära berättelse i Selmas familj och genom Selmas busiga upptåg.

Jag har läst boken hemma och inför barngrupp på förskolan för barn födda framförallt 2013.

På förskolan diskuterade vi framsidan och titeln innan vi började läsa och det framkom att många av barnen inte visste vad talesättet betydde.

Efter genomläst bok med diskussioner så hade den större delen av barngruppen klart för sig vad “vaknat på fel sida” betydde.

Stundtals blev flera barn förvirrade av några formuleringar. T.ex att persiennen säger ritsch när mamman drog upp dom. Barnen blev förvirrade och trodde det var mamman som sagt det. Antingen fick jag diskutera den meningen med barngruppen – eller istället läsa att persiennen låter ritsch. Dessa missförstånd märktes inte när jag läste för mina egna läsvana barn utan mer på förskolan med en mer varierande grupp. Tänker att det går att diskutera och för varje gång vi läser den igen så blir det mer och mer tydligt för barnen.

Helt okej bok som jag tycker är värd att låna på biblioteket för att introducera detta talessätt. Sedan kan man väva in det i övriga vardagen på förskolan tänker jag med.

Med illustrationerna gillar vi speciellt hur illustratören verkligen fångat levande ansiktsuttryck. Framsidan är ett fint exempel på detta.

Finns att köpa från förlaget här: Selma vaknar på fel sida

Finns även här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.