Selma och pappa av Katja Tydén

Selma och pappa av Katja Tydén

Förlag: BWahlströms Ålder: 6-9 år

Illustratör: Ingrid Flygare

Boken handlar om 7-åriga Selma och hennes familj. Boken tar vid en kort period efter att pappa fått sin cancerdiagnos och börjat med cellgifter. I början av boken så kan man riktigt känna den tuffa period familjen går igenom, hur det tär på alla.

Sedan börjar pappa och Selma prata om lekstugan som sakta börjar byggas på landstället under hösten och även om familjelivet fortfarande är kämpigt så är det så tydligt hur viktigt arbetet med lekstugan är både för Selma och för pappa , något positivt att fokusera på. Även om vardagen är tuff så lättas ångestslöjan över Selma och pappa lite pga deras projekt.

Stugan tar lång tid att bygga, vilket också kantas av besvikelse av väntan från Selma.

Boken följer familjens kamp mot cancer från hösten fram till nästkommande sommar, och under hela den perioden byggs också stugan pö om pö.

Boken avslutas hoppfullt i samband med invigningen av den klara lekstugan.

Jag gillar hur författaren kan kombinera de positiva och glada invävt i det jobbiga. Att de känslorna och upplevelserna får vara nära varandra.

Vad jag förstår har författaren själv gått igenom liknande i sin familj och det märks för känslorna i boken känns verkligen äkta, tror absolut att barn i familjer med samma situation kan känna igen sig och få välbehövligt stöd via denna boken.

Fint hur boken också försöker avdramatisera kring att prata om cancer i skolmiljö.

Jag kan även tycka att det känns lite överdrivet “tjejigt” att de måste leka med just Lego Friends Frisersalong istället för just bara lego. Tycker det är synd att förstärka den tjejstämpeln på lego friends och att öka förväntan på att just tjejer leker med legofriends enbart av legosortimentet.

Samt en uppmaning att använda begreppet förskola istället för dagis.

Men överlag gillade vi boken! En bok många barn skulle behöva läsa.

För barn som själva är i en familj med cancersjukdom kan boken förmedla tröst och stöd – men även hopp och framtidstro. För andra barn tänker jag att boken skapar bra underlag för förståelse och empati.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.