Sara Supersnäll – Superviktigt av Marie Bosson Rydell

Sara supersnäll

Serie: Superviktigt

Författare: Marie Bosson Rydell

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Vi har läst fjärde delen i Bosson Rydells serie ”Superviktigt”, och som namnet avslöjar så behandlar serien väldigt viktiga områden. I varje bok så får vi träffa ett barn ur en klass som kämpar med något speciellt. Tidigare böcker har handlat om Joel med ADHD, Jesper med Autism, Liam som blir utsatt för saker i det dysfunktionella hemmet osv.

I denna boken möter vi istället Sara som kämpar med att vara för snäll och vilja vara alla till lags. Alla barnen som serien berör går i samma klass så vi känner igen barn från tidigare böcker men får nu istället se det från Saras perspektiv. T.ex så får vi också uppleva samma händelser son också hänt tidigare i en annan bok i flera olika böcker utifrån flera olika perspektiv – intressant!

I denna boken är det alltså mycket av Saras funderingar kring att vara snäll. Om någon annan är dum och man ej säger ifrån? Om man är så snäll mot andra att man glömmer sig själv? Många funderingar som ryms i denna boken där Sara mot slutet av boken lyckas orientera sig fram en bra balans med hjälp av diskussioner med kompisar, självreflektion och med stöd från fotbollstränaren.

Kul att boken även synliggör tjejer som spelar fotboll.

Detta känns som en viktig bok för de flesta barn att höra. Dels för de barn som fastnat i att vara så snäll mot andra att de glömmer sig själva. Men också även för andra barn som kan behöva reflektera att inte utnyttja de barn som tenderar att vara ”supersnälla”.

Boken avslutas med några diskussionsfrågor som lämpar sig att diskutera i barngrupp. Passande bokserie att högläsa i klassen och diskutera med barnen kring de olika frågorna.

Något jag saknar är att barnen som hittills representerats verkar alla har varit från traditionellt svenska familjer och Sara-boken är den första tjejen som får en egen bok i klassen (fyra killar i fokus i övriga delarna). Men förhoppningsvis så kommer fler delar i serien för vi tycker väldigt mycket om den! Givande, viktig och skriven på ett sätt som når målgruppen såväl språkligt som med igenkänning.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.