Sam och hemligheten av Ann Fagerberg Embretsen & Maria Andersson Keusseyan

Sam och hemligheten

Författare: Ann Fagerberg Embretsen

Illustratör: Maria Andersson Keusseyan

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: ca 6-9 år

I boken får vi träffa Sam som är bästa vän med modiga Amina. Tillsammans bygger de en trädkoja ihop, när kvällen börjar komma är det dags för Sam att bege sig hemåt. På vägen hem svänger han förbi skolgården för att hämta sin kvarglömda sparkcykel. Väl där blir han vittne till hur några äldre skolbarn vandaliserar skolan och senare blir han även hotad av de skolbarnen att hålla tyst kring detta. Sam är rädd och går runt med en klump i magen när han tänker på denna dåliga hemlighet. Hur ska han egentligen hantera detta? Kan han berätta för någon?

För oss var det perfekt tajming att läsa boken då vi nyligen har läst ”Hemliga trean” av Sanna Juhlin där ett syskonpar tillsammans med sin farbror har en hemlig detektivbyrå (en väldigt härlig hemlighet alltså!). Efter den läsningen har I (5 år) varit väldigt intresserade av hemligheter. Denna boken var då en perfekt vidareläsning då den spinner vidare på hemligheter och nyanserar kring bra och dåliga hemligheter.

Författaren har ett tydligt och bra språk för barnen så hennes budskap med boken går verkligen fram. Även så attmin femåringen förstår, men också utan att boken för den delen skulle vara barnslig för en nioåring. Väldigt bra och balanserat språk.

När berättelsen är avslutad så finns två uppslag med fördjupad fakta kring bra och dåliga hemligheter och vart man som barn kan vända sig för att berätta dåliga och få hjälp. Även detta beskrivet på ett väldigt bra sätt.

Boken utmanar också normer genom att i förbifarten skriva in normbrytande aspekter utan att det kommenteras. T.ex är det Aminas mamma som hjälper dem att bygga upp stommen till deras trädkoja som barnen sedan avslutar själva, Sams pappa står för matlagningen och är en väldigt närvarande förälder. Amina och Sam har även en fin vänskap utan att man för den delen gör det till en kärlekshistoria. Finns även flertal andra delar av boken som visar på skaparnas vilja att inkludera en mångfald och bredda normer, toppen!

Förutom att visa på en mångfald är illustrationerna riktigt fina, färgglada, jag gillar hur Sams känslor verkligen får komma fram i hans ansiktsuttryck. Vi kan verkligen känna hur otroligt jobbigt det är att bära på hemligheten.

En detalj jag har svårt för är hur de äldre eleverna som vandaliserar och hotar blir kallade idioter av andra barn i bokens upplösning. Visst, ett idiotiskt beteende men de är likväl bara barn. Jag hade gärna sett en uppföljare till boken som handlar om Matilda (som är gängets ledare) i samband med att vandaliseringen avslöjas och efterföljderna. Kanske har även hon hemligheter kring sin hemmiljö? Kan vi få förstå henne bättre? Varför hon gör på det viset? Kanske få läsa om stöd som sätts in och följa hennes förändringsprocess?

Jag fick en liten klump i magen av att aldrig få förstå ”elaka gänget” i boken. Men samtidigt är det ju självklart bra att författaren peppar barn till att våga stå upp mot oschyssta personer, att ställa upp för varandra och våga berätta vad som händer för vuxna. Den peppningen gör författaren riktigt bra!

Vi gillar boken riktigt mycket och tycker att den passar bra till skolor. Antingen som lättläst bok när läsningen kommit igång, eller som högläsning för skolans yngsta barn.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.