Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda av Ben Brooks & Quinton Winter

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda – Sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar

Författare: Ben Brooks

Illustratör: Quinton Winter

Utgiven av Lind&Co

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 4 av 5

För er som känner till succéboken ”Godnattsagor för rebelltjejer” kan nog lista ut hur denna boken är upplagd.

För skaparna har snott idéen rakt av men sedan gjort en bok inriktat på olika killar som bryter mot machonormen och/eller lyckats med stora bedrifter trots sämre förutsättningar.

På varje uppslag finns en presentation av en man som gjort en betydelsefull insats. Allt från Alan L Hart som var en av de första transgenderpersoner som gick igenom en könskorrigeringen till Daniel Radcliffe, Daniel Tammet, Jaylen Arnold, Mahatma Gandhi.

Precis som i Rebelltjejer så kompletteras varje infotext av en illustration på den som presenteras. Illustrationerna är rätt fina men man får inte samma wow-känsla som av Rebelltjejer där varje bild känns som ett konstverk.

Jag hajar dock till direkt av titeln – annorlunda? I min hjärna är inte pojkar som bryter mot machonormen annorlunda – de är helt normala. För mångfald och variation är normalt. Däremot formas många killar under sin uppväxt in i en mansnorm som inte många vinner på – inte ens killarna. Men precis som jag förlåter Godnattsagor FÖR rebelltjejer för titeln så väljer jag att se mellan fingrarna på denna boks titel.

Om man vill visa på förebilder med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) så har boken ett antal olika personer representerade med NPF som lyckats väldigt bra. Skaparna verkar aktivt försökt att samla människor från hela världen och olika bakgrunder. Jag tycker de lyckas rätt bra med det.

Något jag tänkte på var att varje textsida har olika färger som bakgrund. På en del är mörkblått och kontrasten till den svarta färgen är sämre än på andra sidor. Har man en synnedsättning där man ändå brukar lyckas läsa böcker, så kan se sidorna kanske vara något mer tuffa att läsa. Jag tyckte själv att jag behövde anstränga mig mer för att läsa de sidorna. Onödig färgsättning tycker jag som kan exkludera människor med en synnedsättning – i en bok som omfamnar olikheter. Hmm?!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris,

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.