Så funkar Sverige av Matilda Westerman & Johanna Kristiansson

Så funkar Sverige

Författare: Matilda Westerman

Illustratör: Johanna Kristiansson

Utgiven av Bonnier Carlsen

Läsålder: 6-9 år

Detta är en toppenbra faktabok om Sverige och hur vårt samhälle fungerar som passar riktigt bra att läsa nu i valtider för barnen.

Utöver massor av bra fakta om valet och tiden efter så innehåller boken massor av bra rubriker som förklarar vårt samhälle.

T.ex landsting/kommun, import/export, skola/jobb.

Boken är otroligt välskriven och bearbetad för sin åldersgrupp. Boken är välformulerad på ett sätt som gör komplicerade ämnen tydliga och lättare att förstå för målgruppen. Bra begrepp används och svårare ord förklaras tydligt för barnen – toppen!

En sak jag gillar mycket är att författare och illustratör har gjort en bok som är saklig och informativ, men ändå full av demokratiska värderingar om människors lika värde. I illustrationerna och teman på text visas ett Sverige upp som faktiskt är det Sverige jag känner igen – nämligen ett land med en mångfald som berikar.

I illustrationerna finns otroligt många olika slags människor illustrerade. Härligt!

Jag och A har läst något enstaka uppslag i taget innan vi läst skönlitteratur. Jag som vuxen har uppskattat dessa tillfällen mycket och vi har kunnat diskutera intressanta ämnen. A gillar att diskutera men tycker att boken har varit tråkig att läsa enligt honom. Men jag tänker att syftet att läsa boken för honom kanske inte måste vara underhållning i alla lägen, det finns viktiga syften med som att skapa förutsättningar för att värna demokratiska värderingar i en tid där mycket rör sig i vårt samhälle som hotar den människosyn jag står bakom. Sedan har han faktiskt lyssnat och tagit initiativ till diskussioner – så jag tror han ändå uppskattat boken mer än vad han säger.

Jag tycker boken ändå är otroligt bra och borde finnas i alla klassrum och gärna en hel del hem också. Perfekt att köpa och ge som present till barnens skolklass nu vid terminsstarten. Eller som lärare att få inköpsansvarig att köpa in.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.