Rulla Brandkåren + Staden av Carl Johanson

Staden + Brandkåren av Carl Johanson

Serie: Rulla

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 0-3 år

Dessa böcker för de yngsta har ett upplägg där det är illustrationerna som är i fokus, texten är extremt avskalad och många uppslag saknar text helt.

I ”Rulla brandkåren” är brandbilar i fokus medans i ”Rulla staden” handlar om diverse stadsfordon t.ex sopbil.

Jag läser böckerna tillsammans med V (2,5 år) och gemensamt utforskar vi bilderna. Vi samtalar först om allt skum på brandbilen som skuras av två björnar. I (5,5 år) ansluter sig till lässoffan och ger sig in i vårt samtal. Hon upptäcker hur en nalle står mitt i en vattenpöl och jag spinner vidare på hur vattnet har läckt från en brandslang som ligger bredvid. Det är såhär boken ska läsas är min uppfattning, gemensamt utforskande av illustrationer som innehåller så mycket mer detaljer än vad man först tänker på.

Vad är ditt barn nyfiket på? Vad intresserad och samtala – använd dig av korrekta begrepp och benämn det ni pratar om (fastna inte i ”den”-fällan). På det sättet kan dessa böcker bli extremt språkstimulerande samtidigt som de håller för många omläsningar – för vid varje gång förändras boken med de nya samtalen. Upplägget gör också att böckerna går att använda väldigt flexibelt. Jag läste för en 2,5-åring och fick sedan sällskap även av en 5,5-åring. Vårt sätt att läsa böckerna var självklart på en annan nivå än för en 9-månaders. Men föräldrar med riktigt små barn kan självklart också läsa böckerna för sina småttingar på den nivån som passar er. Gå efter intresse och nyfikenhet – vad verkar fånga barnets blick?

Vårt favorit är helt klart boken om brandbilen. Där finns mycket att upptäcka som lockar barnet. Något som förvirrade V (2,5 år) är att brandbilen är sönder med rykande motor på ett uppslag och när vi vänder sida så är brandmännen ute på räddningsuppdrag plötsligt. Bilen går från trasig till fungerande huxflux vilket V tyckte var konstigt. För yngre barn kanske detta är ett mindre problem.

Staden-boken är också fin men något vi reagerade på var att en del fordon inte kändes så bekanta för oss. Samt att det finns ett uppslagen med en halv flyttbil där två st djur bär en stor tavla in i flyttbilen. Detta uppslag var lite abstrakt och svårare att samtala kring.

Fina böcker där speciellt Brandkåren blev vår favorit, den har V velat läsa om flera gångar på eget initiativ.

Finns att köpa här:

Rulla Brandkåren: Bokus, Adlibris

Rulla Staden: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.