Rödluvan av A. Jansson, S. Jensfelt & S. Strand

Ni har väl inte missat Olika förlags nya bilderboksserie ”Moderna sagor” där

de tar våra klassiska sagor men ger dem en modern normkreativ twist samtidigt som berättelsens kärna och känsla finns kvar. Tidigare i år släpptes Askungen som finns recenserad länge ner i flödet och nu har nästa del kommit: Rödluvan!

Rödluvan – Moderna sagor

Författare: Alexander Jansson & Sofia Jensfelt

Illustratör: Silvy Strand

Utgiven av Olika förlag

Läsålder: 3-6 år (men funkar även för lågstadie)

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I mångt och mycket är det samma gamla Rödluvan som många känner igen från sin barndom.

Men i denna boken är det en pappa som syr den röda kappan och skickar förmanande iväg barnet med fika till sjuka morfar Offe.

Vargen är en skurk precis som i vanliga berättelsen men denna gång räddas Rödluvan och morfar av en kvinnlig skogsvaktare istället för en manlig jägare som i orginalberättelsen.

Istället för stenar i vargens mage stoppar de in bullfikan från Rödluvans korg som resulterar i magont.

En härlig twist är att skogsvaktaren ändå tar hand om vargen och i slutändan blir de goda vänner. Vargen behöver inte få fastna i att vara den hemska vargen utan det blir en nyanserad personlighetsutveckling där. Kul! Vi är inte dömda att fastna i våra tilldelade roller.

Illustrationerna av Silvy Strand är även i denna boken fantastiska. Hon fångar verkligen sagokänslan man vill känna i magen när man läser dessa klassiska berättelsen. Omslaget som precis som Askungen-boken har en guldram och guldtext gör att många barn direkt lockas till läsning.

Boken är välarbetad och skaparna har verkligen arbetat för att skapa en normkreativ berättelse som ändå fångar den äldre sagans känsla. Vilket de lyckas med. Men av någon anledning lyckas inte boken fånga våra barn, de har inte varit så lockande att läsa den på nytt. Varken femåringen eller åttaåringen.

Askungen-versionen är snäppet vassare enligt oss. Så funderar man på present så skulle jag säga att man kan köpa Askungen först. Men barn är olika med!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.