Resan mot de röda öarna av Linus Löfgren

Resan mot de röda öarna av Linus Löfgren

Utgiven av Visto förlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är den första delen i en ny fantasyserie ”Sagan om Vattenfolket” som utspelar sig i haven. Belägen på vår värld för mer än en miljon år sedan men full av fantasifulla varelser och folk.

I boken får vi följa Nimo och hans vänner – barn av vattenfolket som till en början blir kidnappade av de fruktansvärda ”berlockerna” som är riktiga uslingar som verkar för mörkrets krafter.

På ett bra och tydligt sätt introducerar författaren oss till de olika vattenrikena och folken som gör att vi får en förståelse för berättelsen. Ser man världskartan i början av boken så får vi en föraning om att vi kommer få upptäcka mycket mer i kommande delar, så bra avvägd av författaren som introducerar precis lagom mycket av de olika platserna eftersom det skulle blivit för mycket om han skrivit med ännu mer nytt.

A uppskattade boken väldigt mycket – det var speciellt roligt att få följa en fantasyberättelse som utspelar sig i haven. Han uttryckte det själv att han är mest van vid att höra berättelser som utspelar sig på land så detta var verkligen nytt och extra spännande.

Boken är stundtals rätt grov – speciellt i talspråket. Men inte mer än vad 9-12-åringar klarar av. Det som är grovt är dock uttalat från skurken i boken som på det sätter ges en extra obehaglig dimension så jag tycker ändå författaren gör rätt i sitt sätt att skriva de delarna.

Jag som vuxen hade gärna sett mer kvinnliga karaktärer bland såväl de mer äventyrliga karaktärerna samt hos ”de onda”. Men utan att spoila berättelsen så tycker jag mig se tendenser för att karaktärerna jag saknat i denna boken kommer att komma fram i kommande delar.

Boken är spännande och har oväntad handling som man verkligen är nyfiken på. Fantasy tycker jag ibland kan bli lite väl traditionell så den nästan blir förutsägbar men det har inte denna boken några spår av. Såväl jag som A har varit nyfiken och velat läsa vidare.

Boken har varit lätt att högläsa och att få till ett bra läsflyt. Kapitlen är hyfsat korta – vilket är bra för det underlättar när man vill säga ja till när barnet bedjar ”bara eeeett kapitel till!”.

A tyckte boken var värt ett klart toppbetyg, jag skulle själv satt 4 av 5 men då A är den faktiska målgruppen väljer jag att betygsätta enligt hans åsikt när vår gick isär.

Detta är första boken i en trilogi som vi ser fram emot att läsa kommande delar av.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.