Rekordskolan av A.K. Björnsdotter Sääf & Carolina Ståhlberg

Rekordskolan – Vägen dit av A. K. Björnsdotter Sääf

Illustrerad av Carolina Ståhlberg

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: 6-9 år

Denna boken fångar barn direkt med sitt blanka metallicfärgade omslag med skrimmrande färger. Svårt att fånga på bild men den känns som en riktig skatt även för barn som inte är inbitna bokslukare. Smart!

I boken får vi följa Silje, Rurik och Kostas som är nio år och var för sig känner att dom inte passar in på olika vis i sina nuvarande skolor. På olika vis blir de antagna till Rekordskolan! En skola full av udda fåglar med gemensamma syftet att studera för att främja sina chanser att slå olika världsrekord. Alla tre barnen är väldigt olika men formar en fin vänskap till både varandra och andra.

En sak som slog mig då jag pratade med barnen efter boken var att vi alla tagit fasta på olika delar i historien. Jag som förälder uppskattade särskilt bokens inslag kring mobbning, frizoner och nya vänskaper. Medans M (7 år) älskade t.ex inslaget att ett av barnens elevhem består av olika trädkojor uppe i ett hundra meter högt träd – där man transporteras runt med hissar mellan kojorna.

I boken finns många olika inslag som fångar olika slags barn. Jag har läst olika kapitel och uppskattat, men trott att barnen skulle tycka det var segt. För att sedan inse att barnen älskat kapitlet – men lyssnat med ett annat perspektiv än jag. Roligt!

Även om jag tycker att det är tråkigt att de som avviker från normen i vanliga skolan fortsätter vara exkluderade och flyttar till sin egen skola, så förstår jag samtidigt att det kan vara en härlig fantasi att läsa för den som befinner sig i t.ex Signes position och blir mobbad.

Boken avslutas med världens största cliffhanger som gjorde att både jag och M (7 år) småtjöt av att inse att vi behövde vänta på del 2 då vi läste boken samma dag som den haft release på bokmässan.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, CDON, Akademibokhandeln

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.