Recension av Storytel Reader

Vi har testat nya Storytel Reader som är

en läsplatta kopplad till Storytels egna sortiment och här kommer vår recension av den.

Det finns MÅNGA recensioner ute att läsa om varenda liten teknisk detalj osv skrivna av människor som är betydligt duktigare på den biten än mig.

Så vill du läsa om den biten – då tipsar jag om att googla. I min recension kommer jag att fokusera på att använda den för barn och utifrån ett perspektiv som förälder till ett barn med ADHD.

För att använda Storytel Reader måste man ha ett rullande Storytel-abonnemang – men eftersom vi redan har det som använts mycket kändes plattan helt rätt för oss. Och ja, bilden är lite ljug då inte ljudboksfunktionen har kommit än. Men eftersom den kommer finnas med i en uppdatering innan året är slut så ville jag ändå visa på att den funktionen är på gång med bilden ovan.

Jag har läst en del kritik att vissa tycker det är dåligt att det ej går att föra över t.ex E-böcker från bibliotek till Storytel Reader.

Men för mig – som trött småbarnsförälder – uppskattar jag istället den otroligt smidiga lösningen med Storytels egna bas. Jag kopplar upp mig på nätverket hemma och söker i Storytels bas där jag sedan med ett knapptryck kan ladda ner och spara alla böcker jag vill till plattan. När vi sedan läst är det bara att radera smidigt. Vill jag läsa en bok som inte finns i Storytels sortiment så köper jag ett fysiskt ex istället. Så jag föredrar det smidiga och enkla före en allsidig platta med andra e-böcker än Storytel. Sen har storytel ett riktigt bra sortiment så för oss räcker det.

Läsplattan har en E-ink skärm som är betydligt bekvämare att läsa högt från jämnfört med en vanlig iPad. Den funkar även bra att läsa med i solsken – när vi har åkt buss när platserna skiftar mellan sol och skugga om vart annat har det ej stört högläsningen.

Någon jag verkligen uppskattar med läsplattan är att man reglera bakgrundsbelysningen hur upplyst skärmen ska vara.

Som förälder till ett barn med ADHD som behöver mörkt i rummet under en längre tid för att kunna somna efter läsningen är det toppenbra att slippa ha en skrivbordslampa tänd över boken. Alternativt iPhonen med lampan påslagen nedkörd obekvämt i BHn.

Jag har även läst kritik mot att det inte går att använda läsplattan som en vanlig surfplatta för att läsa mail eller liknande i, men detta är också något jag uppskattar. Vi blir inte distraherade av notifikationer under läsningen osv, vilket jag tror är en stor fördel när A blir äldre och kan läsa mer själv – att slippas distraheras och verkligen få sjunka in i boken.

Ytterligare en väldigt bra funktion är att det på sidans nedre del alltid står hur många sidor det är kvar av kapitlet – vilket gör att jag som förälder får en naturlig påminnelse att förbereda A att ”nu läser jag 5 sidor till, sen är det dags att sova” osv. Sen vid två sidor och sen går det fint att avsluta då jag har förberett honom.

Jag har läst kritik mot readern att många tycker den laddar ut för fort, men detta är inget som stört oss. Vi är inga världsresenärer utan i en vanlig småbarnsvardag där vi redan är vana vid att alltid behöva ladda iPhones. Så att sätta läsplattan på laddning regelbundet är inget som stört oss. Men visst har den ingen fantastiskt lång batteritid om det känns viktigt för en.

Ytterligare en grej som är smidig med Readern är att den är väldigt lätt att packa ner i väskan. Jag och As pappa är skilda sen 7 år tillbaka, och då vi bägge läser extremt mycket för honom så har det förut blivit rätt tunga väskor när jag packat boktravarna.

Nu har vi istället gjort så att dom två alltid läser böcker på readern. Väldigt lätt och smidigt i packningen. Där pappa kan ladda ner ytterligare böcker om de hinner läsa ut alla i boklistan.

På samma sätt blir det bra när ljudboksfunktionen kommer i en uppdatering snart – i nuläget så lägger A beslag på min mobil när han lyssnar på ljudbok via Storytel. Så när den funktionen kommer så frigörs min mobil och A kan även lyssna på ljudbok hos pappa.

Nu har jag skrivit utifrån As perspektiv som jag läser kapitelböcker för. Om

man har yngre barn och istället vill läsa bilderböcker rekommenderar jag inte att köpa Storytel Reader.

Skärmen är svartvit och alldeles för liten för att ge en bra läsupplevelse – isåfall är det mycket bättre att fortsätta läsa på en vanlig iPad och få större och i färg. Bilderböcker är också kortare så förmodligen går det bra att läsa så utan att bli trött i ögonen.

I början kändes plattan lite ovan och den är inte lika snabb att manövra som en vanlig iPad. Men att läsa på den som är

tanken fungerar fint där man kan reglera textstorlek bland annat. Ska bli roligt att testa ljudboksfunktionen senare i år!

Läs mer här: Storytel Reader

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.