Räven Ralf borstar tänderna av Amanda Thörn & Tinna Ahlander

Räven Ralf borstar tänderna

Författare: Amanda Thörn

Illustratör: Tinna Ahlander

Utgiven av Ehrlin Publishing

Läsålder: 3-6 år

Denna bok är en av tre nya böcker i en serie som behandlar olika rutiner i en familjevardag som ofta kan vara kantade med konflikter. I denna bok får vi träffa räven Ralf som älskar att borsta tänderna. De andra två böckerna handlar om att klä på sig och tvätta händerna.

Genom en charmig berättelse om Ralf får vi följa hans vardag och genom berättelsen inspireras barnet till tandborstning. Boken är mysig och mjuk i sin ton, där Ralfs kärlek till sin tandborste smittar av sig till barnet. Utan att det blir för präktigt så övertygas vi om tandborstningens härliga fördelar. Vi introduceras även till ett trick för att göra tandborstningen roligare som de läsande sedan kan lyfta in i sin egen vardag. Genom boken så går också författaren igenom rutinens olika delar.

Jag tycker dock att det blir lite tråkigt när Ralf och hans morfar ojar sig över de barn som inte vill borsta tänderna och pratar om att det är konstigt då de kommer lukta stink i munnen. Det kanske är bra att tydliggöra för barn men samtidigt – de barn som är tandborstvägrare (och målgruppen för boken) har förmodligen redan fått höra det i ett jobbigt bråk med sin förälder efter en lång dag. Jag är lite rädd att det uppslaget ändå drar fram skamkänslorna kring tandborstningen igen. Något jag tyckte hela övriga boken gjorde ett bra jobb med att hålla borta. I övrigt är boken så positiv och inspirerande. Nu är barn olika, vissa kanske behöver höra den detaljen och tydlighet är bra. Men kanske behöver vissa barn hoppa över just det uppslaget om man vet att man haft skambelagt bråk kring det innan, varför inte läsa att morfar och Ralf uppskattar tandborstningen så mycket då man luktar så gott istället? Jag kan ha helt fel, men det är en fundering som dök upp här.

Boken har olika små interaktiva inslag där det lyssnande barnet görs delaktigt t.ex med frågor.

Formuleringarna är genomtänkta och överlag går boken finemang att läsa högt. Min I (5 år) uppskattade boken men kunde inte riktigt sätta fingret på vad hon uppskattade.

Tinna Ahlander har gjort ett himla fint arbete med böckernas illustrationer att böckerna enligt mig nästan går att använda som inredningsdetaljer också. Verkligen värda att låta stå framme. Samtidigt som berättelsen hela tiden stöttas upp av illustrationerna som tydliggör berättelsen än mer.

En fin bok som förhoppningsvis kan hjälpa familjer att komma ifrån auktoritärt kantade konflikter kring tandborstningen för att istället hitta ett alternativ som bygger på samarbete och lek.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.