På plats i tiden av Åsa Storck & Anders Vegh Blidlöv

På plats i tiden

Vide i Lund + Lin vid muren

Författare: Åsa Storck

Illustratör: Anders Vegh Blidlöv

Utgiven av Hegas förlag

Läsålder: lättläst för 9-12 år (eller vanligt för 7-8 år enligt oss).

Vi har läst de två första delarna i den nya historiska serien ”På plats i tiden” som är lättlästa skönlitterära böcker som utspelar sig vid historiska platser och speglar hur livet kunde se ut förr för barn fast med en gnutta extra spänning med.

I första boken få vi följa Vide som lever i Lund på 1100-talet under tiden Lund domkyrka byggs och hans nya vänskap med tiggarflickan Ylva som han desperat vill hjälpa.

I andra boken får vi träffa Lin som tillsammans med sin far arbetar på kinesiska muren under 1500-talet. Arbetarna blir ofta om nätterna utsatta för plundringar av banditer. Men vem i byn är det som hjälper banditerna att ta sig över muren om nätterna?

Böckerna är väldigt lärorika och bäddar in mycket fakta utan att för den skull offra berättelsens känsla och flyt. Författaren och illustratören har även tagit hjälp av Hans Albin Larsson som är professor i historia, så som läsare kan man känna sig trygg i kunskaperna som lärs ut via boken.

Storck skriver verkligen bra för att vi som läsare ska få inblick i hur det skulle kunna vara att som barn växa upp under dessa perioder. Även miljöbeskrivningarna är levande och kompletteras med fina svartvita illustrationer.

Ett önskemål för kommande böcker är att illustrationerna får ta större plats i kommande böcker, både i storlek men också gärna i färg även innuti boken. Men samtidigt upplevs mängden illustrationer som väldigt genomtänkt för att passa som lättlästa böcker för 9-12 år. Men vi personligen skulle uppskatta fler och färglagda illustrationer.

Böckerna avslutas även med kortfattad fakta i punktformat för de som är nyfikna. De är egentligen tänkta som lättlästa för 9-12 år, men jag högläste för A (8 år) och det fungerade fint. Även att läsa böckerna själv som barn borde fungera för lågstadiet.

Handlingen kan stundvis vara något brutal så vill du att ditt barn under nio år ska läsa själv, då kan det vara en idé att först läsa igenom så du kan bedöma bokens lämplighet om ditt barn är känsligt.

Det är verkligen superbra med bra lättlästa böcker som inte är för barnsliga för den åldern. För självklart förtjänar man att läsa böcker som känns intressanta och bra även om man är i behov av mer lättläst litteratur.

Klart läsvärda böcker och passar även riktigt bra till skolbibliotek.

Finns att köpa här:

Vide i Lund: Bokus , Adlibris

Vide i Lund (med CD): Bokus, Adlibris

Lin vid muren: Bokus, Adlibris

Lin vid muren (med CD): Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.