Oskar superhjälte av Marie Bosson Rydell

Oskar superhjälte av Marie Bosson Rydell

Serie: Superviktigt

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

”Superviktigt” är en serie där vi får följa olika barn i varje bok. Alla barn går i samma klass och i flera av böckerna får vi läsa om samma situationer fast utifrån olika barns perspektiv. Tidigare delar har haft fokus på ett barn med ADHD, ett med autism, ett barn som är alldeles för snäll samt en bok om Liam som blir utsatt för misshandel hemma.

I ”Oskar superhjälte” får vi följa Oskar, en kompis till Liam som börjar misstänka att Liam nog inte har det så bra hemma. Men vågar han säga till någon? Han vill verkligen inte skvallra. Men genom boken upptäcker Oskar att det är okej att berätta sådant för en trygg vuxen. Att dåliga hemligheter är viktiga att berätta för det ska kunna bli bättre.

En ska jag tycker är väldigt bra med boken är att författaren poängterar att det faktiskt är de vuxnas ansvar att fånga upp och se signaler på barnmisshandel. Men att det är jättebra att berätta om man skulle upptäcka något som de vuxna ej gjort men att det ändå inte ligger på barnens ansvar.

Böckerna är hyfsat korta och lättlästa vilket passar väldigt bra för bokens tema och syfte. För den är lagom lång för att min son inte ska tröttna på en berättelse jag tycker är viktig att läsa ihop och samtala kring. Samtidigt som den såklart inte är lika spännande som random fantasy-bok i hans ögon. Därför känns bokens längd lagom.

Den är välskriven och genomtänkt så det passar absolut bra att samtala kring även i ett klassrum tänker jag. Att tillsammans diskutera hur vi kan våga reagera som medmänniskor.

Boken avslutas också med ett uppslag där bokens syfte förtydligas. Att det är okej att berätta dåliga hemligheter för trygga vuxna. Samt konkreta förslag på vart barnet kan hitta dessa vuxna att berätta för. Väldigt bra att författaren skrivit in den sidan för de barn som läser boken själva tyst och sedan eventuellt behöver ta sina tankar vidare.

Finns att köpa här: Bokus, Idus förlag, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.