Om orm av Sara Villius & Mari Kanstad Johnsen

Om orm

Författare: Sara Villius

Illustratör: Mari Kanstad Johnsen

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 3-6 år

I denna boken som passar perfekt för barn från ca 2,5 till 4 år så har skaparna till barnboken ”Natten” återigen gjort en suverän bilderbok.

I ”Om orm” möter vi en hungrig orm som drömmer om att äta upp olika slags djur. På bilderna ser vi hur ormen i drömmen förtjust har ätit upp olika stora djur och det lyssnade barnet kan göras väldigt aktiv och gissa vilket djur som gömmer sig i ormens mage. Den låter kanske obehaglig, men författaren och illustratören har gjort ett bra jobb när de anpassat boken för sin målgrupp så boken framförallt ger en pirrande spänningskänsla och nyfikenhet. Men absolut är alla barn olika och någon enstaka kan tycka att den är lite obehaglig, men generellt skulle jag säga att den är bra avvägd även utifrån detta perspektivet.

Det märks att boken är slutresultatet av en kreativ arbetsprocess då boken på flera ställen har roliga twistar och ett oväntat slut. En annorlunda barnbok som man inte läst förut!

Illustrationerna är fantastiska med underbara färger där man fångat olika ormars fantastiska mönster. Också väldigt kul att man i illustrationerna valt att avbilda de stora djurens konturer från ormens mage. Något som ofta fascinerar barn och är perfekt för att öppna för intressanta samtal med barnen.

Meningarna är kortfattade och enkla, men jag tycker ändå att man kan använda boken även till snäppet äldre barn också. För boken öppnar upp till mycket och känns som en bok som kan vara en språngbräda i ett projekt inom förskolan. Jag hade t.ex gärna lyft in boken i förskolans ateljé och målat med inspiration från boken tillsammans med barn som blivit fångade av boken. Jag tror att man i ateljén skulle kunna ha fantastiska språkfrämjande samtal i smågrupper tillsammans med ”Om orm”.

För är oss är det ett garanterat bibliotekslån. Men även värdig att köpa in till förskolor eller i 3-årspresent.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.