Om jag fötts till groda av Annika Sandelin & Karoliina Pertamo

Om jag fötts till groda

Text: Annika Sandelin

Bild: Karoliina Pertamo

Utgiven av Förlaget

Läsålder: ca 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är en fantastisk diktsamling för de äldre förskolebarnen. Poesin är stämningsfull och vacker, samtidigt som den är konkret och tydlig för sin målgrupp. Dikterna verkligen öppnar upp för diskussion och gemensam tolkning.

Alla uppslag har illustrationer i kraftfulla uttryck och färger som tillåts breda ut sig och fylla upp sidorna. Texten är alltid placerad och färgsatt på ett sätt som resulterar i tydlig text där en mindre synnedsättning inte sätter käppar i hjulet. Här kan man njuta av att läsa poesi högt och behöver inte kisa för att urskilja otydliga bokstäver.

Jag tänker att boken passar extra bra till förskolans verksamhet. Dels för att skolverket lyfter fram att vi ska utmana barnen litterärt med olika sorters litteratur. T.ex faktaböcker och poesi. Just denna poesibok tycker jag passar extra bra då den dels har en konkret ram. Vi får läsa olika dikter som oftast speglar olika djurs drömmar.

Djur och natur är något som ofta facinerar förskolebarn och många förskolegrupper väljer att arbeta fördjupat kring djur av olika slag genom året. T.ex min I (5,5 år) och hennes grupp har arbetat kring fjärilar under senaste terminen. Varför inte komplettera projektarbetet genom att läsa dikten ”Sotnäsfjärilens dröm” som återfinns bland bladen. För avdelningar som just nu lever och andas småkryp kanske dikterna om Spindeln eller gråsuggan passa extra bra. Utöver djur finns även andra teman som intresserar barn t.ex rymden och bussar.

Ett alternativ skulle kunna vara att läsa poesi varje dag vid en viss tidpunkt. Varför inte börja läsningen efter lunch som är rutin på många förskolor med att först läsa en dikt? Eller börja morgonsamlingen med att tänka ett ljus och läs en dikt.

Möjligheterna är stora och denna bok rekommenderas att köpa in som komplement till förskolans bokhylla. Annars ett lån på biblioteket! Eller kanske om en som förälder letar efter en sommarpresent som kan användas i förskolans verksamhet.

Boken är som sagt kategoriserad på nätbokhandlar för 3-6 år, men enligt oss passar den finemang upp till ca 9 år. Så vill man läsa poesi för sin klass tror jag dikterna kan passa även där. Vissa ord i dikterna är förmodligen lite advancerade för många förskolebarn, men jag tänker att en lyhörd pedagog känner sin grupp, fångar upp svåra ord och diskuterar dem med barngruppen. Så det finns en större förståelse för ordet vid nästa omläsning av dikten. Jag tycker ändå dessa svårare ord ligger på en nivå som utmanar många barngrupper på ett bra sätt.

Nu fick denna recension ett tydligt pedagogfokus, men diktsamlingen passar såklart lika bra att läsa privat i hemmet med sitt barn. Kanske en fin dopgåva för framtiden?

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.