Om du nånsin möter en kalashörning av Karolina Hjertonson

Om du nånsin möter en kalashörning av Karolina Hjertonson

Utgiven av Egmont Kärnan

Läsålder: 0-3 år

I boken möter vi den fantasifulla kalashörningarna och får tips om hur vi kan bli deras vänner. Boken är skriven på rim och har olika detaljer som barnet kan vidröra genom boken. Denna boken har vi både positivt och negativt att säga om.

Det positiva är att min I (2,5 år) ÄLSKAR boken. Hon uppskattar bokens illustrationer och upplägg med taktila inslag som går att beröra. Hon tycker det är väldigt roligt med dans på ett uppslag i bokens början och gungdansar sedan boken igenom. Bokens roliga upplägg kan förmodligen tilltala barn som annars är ointresserade av läsning.

Det negativa enligt mig som förälder och pedagog är bokens upplägg kring hur man ska bemöta en kalashörning för att bli dess vän. På flera uppslag blir utformningen av texten problematisk utifrån ett integritetsperspektiv. T.ex under en sida med en kalashörning med pussläppar i glansigt material finns också texten: ”Om du någonsin möter en kalashörning får du se att den jättesnäll. Pussa den mjukt så bjuder den på kaka och karamell.”

Alltså va? Vill vi förmedla till våra barn att de ska pussa en ny bekantskap för att få kaka och karamell? Nej! Vi vill förmedla att pussas gör man för man vill pussas med någon som också vill pussas tillbaka. Absolut inte för att få godsaker i belöning. Våra barn är mer utsatta än någonsin pga av internet som förövare utnyttjar för att komma i kontakt med potentiella offer. Så att börja med integritetstänk är viktigare än någonsin att introducera i tidig ålder. Detta skrivs också fram kraftigt i den nya läroplanen för förskolan som börjar gälla i sommar.

Jag anser nog att författare och förlag borde bearbeta och skriva om boken. T.ex att skriva ett rim om att kalashörningen frågar om barnet vill ha en puss och barnet sedan får säga ja eller nej.

Denna förändring kan man ju också göra själv som förälder när man läser boken också förvisso. Sättet boken är skriven på nu kan jag inte rekommendera till förskolors verksamhet då det enligt mig går stick i stäv med förskolans läroplan. Men tyvärr drar detta ner bokens betyg från oss rejält trots att V (2,5 år) tycker att den är fantastisk.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.