Ollie och Dor av Linda Holmlund & Markus Lindholm

Ollie och Dor

Författare: Linda Holmlund

Illustratör: Markus Lindholm

Läsålder: ca 3-6 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är en charmig bok på rim där vi får följa de små trollbröderna Ollie & Dor som ger sig ut på en resa för att besöka sin faster Tuva. På resan möter de olika djur och naturmiljöer. Vi får uppleva både verkliga miljöer men också fantasivarelser som tomtarna i tomtebo. Men de små trollen råkar också ut för utmaningar på sin färd.

Illustrationerna i boken är alldeles fantastiska. Jag kan erkänna att jag blev lite förvånad över att se sådana fina och välgjorda illustrationer i en egenutgiven bok. Min upplevelse är att många gånger är det illustrationerna som brister i egenutgivna barnböcker då man ej hittat en bra illustratör att samarbeta med. Men det gäller inte för Ollie och Dor. Illustrationerna är medryckande och gör att boken är svår att lägga ifrån sig. Roligt att vi under färdens gång får se stora uppslag över brödernas karta där färdvägen efter som har markerats. Kul när kartan också återfinns i brödernas hand i en mindre illustration.

Det är också fint att se hur bröderna verkar ha fin nära relation, på en av de första uppslagen ser vi en öm kärleksfull illustration med bröderna som känns ovanlig (på ett bra sätt!).

Boken är skriven på rim. På många sidor är de väldigt välformulerade och träffsäkra, medan på vissa andra sidor så bryts hela läsflytet för det är svårt att få till med halvdana rim. Så även om många sidor är bra så upplever jag en ojämn kvalité på rimmen. Vilket inte är så konstigt då det verkar vara en svår konst att skriva barnböcker på rim. Utöver enstaka sidor med bristfälliga rim så är ändå historien mysig att läsa. Absolut värd att låna på biblioteket.

Ett tips är att läsa boken högt själv som vuxen en gång innan man läser för barn. Första gången vi läste den upplever jag det som svårt att få till ett bra läsflyt för barnen. Men detta blir lättare för varje gång man läser boken och man ”lär känna” bokens text och hur man ska betona på bästa sätt.

Boken finns ej inne på nätbokhandlar men går att beställa via Lindaholmlund.se eller via författarens instagram @linlolli – eller lämnas som inköpsförslag på ditt lokala bibliotek.

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.