Olle & Bolle handlar av Charlotta Lannebo & Ellen Ekman

Olle & Bolle handlar

Författare: Charlotta Lannebo

Illustratör: Ellen Ekman

Utgiven av Rabén & Sjögren

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 4/5 av 5 av föräldrar, 3 av 5 av barnen.

För er som gillade boken ”Olle och Bolle är bröder” finns nu uppföljaren här.

I denna boken ska bröderna få hänga med mamma och handla inför helgens bullbak.

Många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i den stress och delvis vanmakt en sådan handling kan ge, som förälder skrattar man till av igenkänning när man läser kaoset som följer när båda barnen får var sin liten vagn under handlingen. Big mistake – huuuge mistake!

Illustrationerna av Ellen Ekman är som vanligt fantastiska och även där igenkännande. Det märks att hon lagt mycket tanke bakom sina illustrationer, och sättet hon illustrerar övriga kunders blickar är som hämtat från verkligheten.

Men ändå är det något i boken som gör att varken vi vuxna eller barnen klickar med den. Jag och maken har diskuterat det och tankarna som kommer upp är att vi känner att barnen har svårt att relatera till problemformuleringen i boken. I deras värld är handlingar som speglas i boken inte jobbiga, i deras värld så är det inte en stressad stund där en förälder försöker få kontroll, i deras värld så handlar det inte alls om att dom väljer att inte lyssna på oss. I deras värld handlar det om de små kundvagnarnas otroliga kraft att locka med sig en på en raceupplevelse i mellan hyllorna, den roliga upplevelsen att cruisa runt mellan hyllor som man inte kan snegla över utan måste ta kurvor för

att hitta varandra igen. Fantastiskt kul ju – inte konstigt att man som förskolebarn har svårt att låta bli det äventyret. Även om man någonstans i bakgrunden hör en trött förälder.

Det känns helt enkelt som att boken tappar barnperspektivet lite, och att målgruppen framförallt är en rolig bok för föräldrar. Istället för båda och.

Detta är vår familjs uppfattning och i en annan familj kan man säkert få helt andra upplevelser av boken. När jag och barnen pratade om boken så frågade jag om de kunde känna igen sig i boken. A tittade på mig förvånat och svarade nej, Isabel svarade först nej men ändrade sen till lite. Att barnen sprang iväg i affären kändes lite bekant. Och då är våra barn Olle & Bolle-kopior (Tack gode Gud för Willys webb-beställning!). Men inget barn verkade uppleva samma träffsäkra mittiprick-upplevelse som vi föräldrar som läser. När vi läser är det vi föräldrar som skrattar, inte barnen.

Något min make ogillade också var hur hundarna i slutet upplevs som obehagliga, att barnen verkar sitta lugna pga av att de sitter och stirrar på hundarna framför som i sin tur sitter och tittar på dom. Han ogillade att lugnet verkar vara grundat i rädsla. Detta var inget jag reflekterade över utan istället tänkte att lugnet i slutet kommer av en välförtjänt fika. Frågan är hur barn upplever det? Olika förmodligen.

En bok som jag tror många gillar ändå! Speciellt föräldrarna 🙂

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.