Oj vad du är bra / Oj vad du kan Av Marina Brovinger & Gabrielle Nilsson

Oj vad du är bra / Oj vad du kan

Författare: Marina Brovinger

Illustratör: Gabrielle Nilsson

Utgiven av Visto förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en dubbel bok som kan läsas från två håll, alltså böckerna du ser på bilden är en som du vänder upp och ner för att läsa från andra hållet sen. Bokens syfte är att du som vuxen läser den personligt för ett enskilt barn för att stärka just det barnets självkänsla.

När jag läste den för I, 5 år så märktes att hon verkligen blev glad och att hennes upplevelse var att det faktiskt var personligt riktat till henne. På det sättet tror jag boken har ett bra upplägg för åldern, den lyckas att föra över en varm känsla till barnet man läser den för.

Illustrationerna är manga-inspirerade med en rejäl dos färger. Verkligen härliga illustrationer där karaktärernas leende smittar genom boken. Pojken i boken visas även upp på många olika vis – även kärleksfull och omtänksam. Bra! Ge pojkar tillgång till alla känslor och möjligheter. 👍

Något jag reagerar på är att man valt ”lugn” som en positiv egenskap som lyfts fram i ”Oj vad du är bra”. Enligt min erfarenhet så är de barn som oftast är i störst behov av att få sin självbild stärkt samma barn som är väldigt hyperaktiva. Vet ett antal föräldrar jag mött inom förskolan som nästan börjar gråta när jag har berättat om en positiv stund jag haft med barnet – för föräldrarna är så vana vid att höra om alla misslyckanden pga av en icke inkluderande lärmiljö och dåligt bemötande. Och barnen är ovana vid att höra positiva saker berättas om sig själva.

Jag är rädd att boken distanserar de barnen från boken när man valde att lyfta in just lugn, men samtidigt lyfter författaren i intro-delen att man kan välja vilka egenskaper man läser för barnet så det ska passa individuellt. Men då gäller det också att man som vuxen kommer ihåg det, är närvarande och gör det. Men det fixar ni va? Bra!

Men överlag en väldigt fin liten bilderbok som kan liknas vid självkänsla-övningar fast för förskolebarn.

Absolut värd att låna på biblioteket!

Finns att köpa här: Adlibris, Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.