Novali hjärta Sara av Yvette Lissman & Katarina Vintrafors

Novali hjärta Sara

Författare: Yvette Lissman

Illustratör: Katarina Vintrafors

Utgiven av Vaktel förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är en bra bok för barn i lågstadium att läsa själva när de börjat komma igång med läsningen – vi läste den dock högt i bilen påväg hem vilket uppskattades av A 8 år. Borde även funka bra i den äldsta åldern på förskolan.

Boken handlar om Novali och Sara, som Novali har en oskyldig barnförälskelse i. Vi får följa Novali under boken och läsa hur hon funderar över sin hemliga förälskelse, hur det kan kännas när man känner sig utanför och tro att den man gillar gillar en annan.

Illustrationerna är som vanligt av Vintrafors otroligt fina och välgjorda. Flickornas personligheter förstärks av de träffsäkra bilderna och gör att vi kommer ännu närmare till att känna Novalis pirrande känsla i magen och Sara sprakande starka personlighet. Eftersom boken handlar om så abstrakta saker som pirr i magen av förälskelse så tycker jag Lissman och Vintrafors lyckas kombinera sina verk riktigt bra så att det blir otroligt tydligt att ta tills sig av känslorna i boken.

Andra trevliga inslag är att boken visar närvarande pappor på flera ställen.

Författaren framställer också att leka flera som något otroligt kul när man går hem till varandra: “Ett gäng! Vi ska vara ett gäng och hitta på massor av kul tillsammans!” utbrister Smilla när Novali oväntat ska hänga med som en andra kompis hem för dagen. Förvisso bestämt över deras huvuden men ändå trevligt att man framställer att leka flera som otroligt roligt.

Självklart även bra att boken är med och normaliserar gaykärlek med. Jag tror verkligen på barnlitteraturens makt när det gäller att normalisera och inkludera människor. Mina barn reagerade inte alls på temat där, utan verkade tänka att boken handlade om just kärlek i huvudsak.

Jag längtar till den dagen när det känns totalt överflödigt att ens nämna att böcker är med normaliserar för jag hoppas en dag att det är en onödig kommentar på en självklar del. Men där är vi inte ännu.

Vi gillar boken mycket! Tack Yvette Lissman för recensionsex! Vårat ex ska få gå vidare till A’s klassrum egna bokhylla – det är verkligen en sådan bok man vill ska få spridning.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.