När Herr Normsson träffade Hen av Diana Hancock & Anna Windseth

När Herr Normsson träffade Hen

Författare: Diana Hancock

Illustratör: Anna Windseth

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 3 av 5 ⭐️

Detta är en barnbok som är skriven på ett sätt som lyfter normer kring könsroller och detta diskuteras under berättelsen.

Normerna representeras av karaktären ”Herr Normsson” som håller den lilla staden Normköping i ett järngrepp. Allt ska vara på ett särskilt vis och när det är festligheter ska barnen delas in i pojk/flickgrupper för att leka lämpliga lekar. Plötsligt en dag kommer Hen och vägrar berätta för Herr Normsson om hen är en flicka eller pojke. Historian utvecklar sig och Hen lyckas övertyga att det är bättre att man får göra det man själv blir glad av och inte välja utifrån kön. Vilket skapar mer glädje och frihet i Normköping där t.om Herr Normsson får utveckla nya sidor hos sig själv.

Något hela familjen gillar med boken är illustrationerna som verkligen har en egen och fantasifull stil som förhöjer berättelsen. Sättet som karaktärernas känslouttryck förändras genom berättelsen fångar Windseth riktigt fint. Alla tårtor och leksaker mot slutet är också något som uppskattas av min I (5 år).

I (5 år) tyckte berättelsen var bra, men det verkar som det framförallt var illustrationerna och kalasdelarna i berättelsen som lockade henne. Delen när barnet Hen står upp mot den vuxne Herr Normsson är också något I uppskattade.

Vill man diskutera normer med barn så kan boken lämpa sig väl, men som berättelse så skrivs detta fram lite väl mycket i boken för vår smak. Sättet som man har skrivit boken på ställer höga krav på hur man diskuterar boken tillsammans med barnen.

Det blir lätt hänt att det blir konstigt när dagens förskolebarn sällan delas in i såpass uppenbara könsuppdelningar som i boken, utan det är mer finstilta begränsningar. Samtidigt om man ska göra en barnbok om begränsande könsroller så finns det kanske ett behov av att vara såpass övertydlig med.

Något som är bra är hur boken visar upp en mångfald av barnen. Då barnens hudfärger och hår är alla regnbågens färger så har boken ingen normativ gestaltning av hudfärger. Barnen har alla olika former: lång/kort, bred/smal osv. I en större översiktlig bild kan vi även skymta en person som bär slöja och ett barn som är rullstolsburen.

Vid högläsningen av boken så blir det för många repitioner av ”Hen” eftersom Hen använder detta både som sitt namn och som pronomen. Jag tycker ordet Hen kan vara ett bra och praktiskt ord, men i denna bok störde det läsflytet enligt oss.

Vi har lite blandade känslor kring denna boken och den är tyvärr ingen bok som barnen velat läsa fler gånger, som högläsningsupplevelse fångar tyvärr inte denna boken vare sig barnen eller oss vuxna. Men samtidigt kan den säkert öppna upp för att diskutera normer med barnen t.ex om barnet nyligen börjat förskoleklass och börjat begränsa sig efter starka könsroller så kan boken vara bra. Då rekommenderar jag att man som vuxen lånar på biblioteket och läser igenom själv först.

Om barnen sedan möter sådant ute på skolgården kommer de förmodligen vara bättre rustade för att själva stå på sig i det läget.

Stor tumme upp för fantastiska illustrationer!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.