Musse & Helium – Mysteriet med hålet i väggen av Camilla Brinck m.fl

Musse & Helium – Mysteriet med hålet i väggen av Camilla Brinck m.fl

Utgiven av BWahlströms

Ålder: 6-9 år.

Denna bok handlar om de två talande mössen Helium och Musse – som egentligen är tronarvingar till det magiska djurriket. Men pågrund av “Duvjägarna”s hot var deras föräldrar tvungna att skicka iväg de små babymössen till vår människovärld där de fick växa upp under trygga förhållanden med människan Camilla.

I samband med ivägskickandet så suddades även minnet av djurriket ut från deras sinnen. Ovetandes lever de lyckliga i sitt trygga sammanhang tills det plötsligt en dag dyker upp en mystiskt hål i väggen. När de undersöker de så dras de in och kommer till djurriket där de stöter på både vänner men även djurjägarna.

A tyckte denna boken var VÄLDIGT rolig och gapskrattade ett antal gånger. Denna boken är första av fyra stycken och man blir väldigt sugen på att läsa/lyssna vidare direkt.

Bokens känns väldigt välskriven och är lätt att högläsa med ett fint flyt, de fantastiska illustrationerna kompletterar sagan fint.

För lättskrämda lyssnare tycker jag denna boken fungerade med. Den är spännande men samtidigt rätt snäll också – så borde inte skrämma barn i rekommenderat åldersspann.

Samtidigt så var den spännande och rolig att lyssna på. De två aspekterna brukar vara svåra att kombinera när man ska fånga A i en bok. Om böcker är “snälla” och inkluderande för alla barn – så är de ofta i A’s mening tråkiga att lyssna på. Men Brink lyckas med detta – vilket får mig att tänka att denna boken borde vara rätt bra högläsningsbok i t.ex lågstadiet.

En annan bra sak är att Brinck på ett smart sätt väver in en hel del allmänbildande kunskaper och ordförståelse på ett för barnen tydligt sätt.

Stundvis i början av boken kunde jag irritera mig på att Musse tog en sån dominerande roll trots att de är tvillingar och var orolig över att boken skulle vara dålig ur ett genusperspektiv. Men ju längre jag läste så tyckte jag att deras karaktärer blev mer nyanserade och spännande som också till viss del utmanade.

Boken är lite väl hoppig i mössens resor fram och tillbaka mellan världarna, men då det är en introbok i serien kan jag förstå varför och förmodligen så blir fortsättningen i serien mindre så. A störde sig dock inte på det och barnens upplevelse av berättelsen är ju den viktiga.

Vi gillar absolut denna bok!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.