Musse & Helium. Del 2: Jakten på Guldosten av Camilla Brinck m.fl

Musse & Helium. Del 2: Jakten på Guldosten av Camilla Brinck m.fl

Utgiven av B Wahlströms

Läsålder: ca 4-9 år

Nu har del två kommit i den fantastiska fantasy-serien ”Musse & Helium” som riktar sig till den yngre publiken. I serien får vi följa två små möss som fått växa upp i vår värld (i författarens hem till och med!). Men nu är de tillbaka i det magiska Djurriket där de behöver ge sig ut på ett äventyr för att leta upp sina föräldrar och den magiska guldosten.

Vi har tidigare recenserat första boken men vi valde att läsa om den nu så mellandottern också fick välkomnas in i världen med Musse & Helium.

Jag trodde att sonen som fyller nio år skulle vara lite för stor nu men när jag högläste böckerna högt i bilen så uppskattade alla läsningen. I (5,5 år) utropade glatt efteråt ”De var jättebra! Kan vi läsa dem en gång till?”. Fint betyg att direkt vilja läsa om bägge böckerna på totalt 350 sidor.

Både texten och de fantastiska illustrationerna i färg är magisk och medryckande. Tips att kolla igenom övriga bilder i blogginlägget för att få en känsla. Vi får möta magiska sagovärldar och stöter på fantasifulla varelser som skapar en WOW-känsla hos barnen.

Böckerna är roliga på ett sätt som fungerar för alla åldrar och vår familj har suttit och skrattat tillsammans i bilen. Ibland på samma ställen och ibland på olika. Min I har älskat alla prutt-skämt! När Musse äter främmande svampar så han ser hallucinationer fnissade hela familjen. Detta är en bok att samlas kring med glädje.

En detalj jag ogillade i del 2 ”Jakten på Guldosten” är att det är lite för mycket prat kring att vara söt och andra detaljer om utseende. Att den magiska nyckelpigan Spåris är söt är något som diskuteras lite väl mycket, och när trollet/alfen Molo blir ledsen så ljuger Musse om att han också är söt. Jag kan tycka att det är lite onödigt att skriva fram sådan betydelse av att vara söt i en bok riktad till yngre barn. Författaren gör vissa försök att lyfta fram en annan sida kring det men jag hade hellre sett att man helt skippat den detaljen att Molo blir jätteledsen av att inte vara söt. Även på andra ställen i boken återfinns detta. T.ex när Musse behöver väcka Molo genom att kittla med ett hårstrå under hans näsa. Då rycker Musse ett hårstrå från Heliums mage och hänvisar till att han gjorde det då hårstråt var extra långt och hon inte kunde se ut så. I en tid då kroppsbehåring ofta skambeläggs så kändes det som en tråkig detalj. Vi hade hellre sett att Musse hänvisat till att t.ex det extra långa hårstråt ändå skulle kittlas när hon skulle sova. Läser jag om böckerna i jobbet kommer jag förmodligen ändra just där.

Men böckerna är också smockfulla av massor av klokheter och fantastisk bra text. Så är man som jag och blir lite provocerad av de detaljerna kan man faktiskt hoppa över just dem och läsa resten. För böckerna är fantastiska! Att läsa ”Musse & Helium” är en upplevelse för barnen. Samtidigt som författaren väver in värdefull livskunskap i den magiska berättelsen.

Så vi rekommenderar varmt dessa böcker som är en toppenbra introduktion till kapitelböcker. Jag har hittills inte hört talas om något barn som inte gillat berättelsen om Musse & Helium. Vill man läsa dessa böcker högt som lärare finns också bra lärarhandledningar att tillgå.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.