Mina första fåglar av Emma Jansson

Mina första fåglar av Emma Jansson

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: ca 3-9 år enligt oss (kategoriserad som 3-6 år).

Detta är en fågelbok för barn som introducerar oss till 19 stycken vanliga fåglar i Sverige. Varje sida är fantastiskt illustrerad och kompletteras med en enkel faktatext om fågeln. Vi gillar speciellt mycket att Jansson väljer fakta som lockar barn. T.ex om Nötväcka som har en banditmask eller klättrar ner för trädstammen på ett underligt vis.

Vi har ofta kombinerat läsningen av denna bok med böckerna ”Vems spår?” och ”Vems bajs?” som Jansson har illustrerat tidigare. Då har vi läst de fina skogsböckerna på rim och samtidigt spanat efter fåglar bland sidorna. När vi sedan hittat en fågel har vi tagit fram ”Mina första fåglar” för att söka upp fågeln i den. En rolig variant av fågelskådning från soffan 🙂 Men boken fungerar lika bra att ta med ut för enklare fågelskådning tillsammans med barnen. Kanske något stort format beroende på packningen. Men samtidigt hade vi inte velat ha ett minde format pga de fantastiska illustrationerna att njuta av. Kanske kommer ett framtida tryck i mindre format att komplettera med?

Jansson har ett lättillgängligt och tydligt språk. Men som ändå introducerar vissa svårare ord som utmanar barnets ordförråd. Vissa av dessa ord behöver förklaras för många barn och då kan det vara bra att som förälder/pedagog vara uppmärksam och förklara de ord som behövs.

En väldigt fin fågelbok för barn som fungerar lika bra för lågstadiet som hela förskoletiden med vissa anpassningar i läsningen. Detta är första delen i en kommande serie och nästa del kommer inom en snar framtid med fokus på svenska fiskar. Roligt!

Tipsar varmt om denna bok som passar till läsning i både hemmet och på förskolan. Vi tycker om den så mycket att vi redan köpt ytterligare tre ex som presenter.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.