Melvin och tivolibjörnen av Anna Munyua & Johan Eriksson

Melvin och tivolibjörnen

Författare: Anna Munyua

Illustratör: Johan Eriksson

Utgiven av Avaltea förlag

Läsålder: från ca 3 år

Boken handlar om envisa Melvin som besöker tivolit tillsammans med familjemedlemmar. Väl där fastnar Melvin och hans syster för lotteriets stora vinst: en tivolibjörn! De bestämmer sig för att de absolut ska vinna björnen och spenderar alla sina sparade pengar på lotter. Till slut lyckas Melvin vinna det gigantiska gosedjuret och lyckan är total – men hur länge?

Boken skildrar på ett träffsäkert sätt ”nyhetens behag”, hur det som är roligt från början inte är lika roligt efter ett tag och att man då istället vill ha nya saker.

Att den där saken man lovar och svär evig snällhet för i slutändan ändå kan bli ointressant. Detta trots att man fått utlova eviga löften ett litet barn inte har kapacitet att fullfölja.

Illustrationerna är färgglada med härliga kontraster. Precis som tidigare Melvin-böcker så är det tydligt att mångfald är viktigt för skaparna. Representationen av olika människor är total i berättelsen utan att det kommenteras eller görs en grej av.

I (5,5 år) verkar ha uppskattat den då hon har valt boken vid upprepade tillfällen.

Maken reagerade över hur Melvin enbart vill åka tåget i början av boken där illustrationerna är lite roliga. Melvin vill åka gång på gång och resten av barnen i tåget får åka med också – men ser surare och surare ut för varje gång.

Vi har dock en liten diskussion om att den kvinnliga brandmannen benämns som brandtant. Det känns lite udda i våra ögon då brandman som yrke är könsneutralt i våra ögon som t.ex sjuksköterska är. Det är väl inte så svårt för barn att lära sig de nyanserna tänkte vi?

Ändå en fin bok som är klart läsvärd!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.