Melvin möter Vildis och Tildis av Anna Munyua & Johan Eriksson

Melvin möter Vildis och Tildis

Författare: Anna Munyua

Illustratör: Johan Eriksson

Utgiven av Avaltea

Läsålder: 3-6 år

Detta är tredje boken i serien om Melvin. I denna boken är det dock hans storasyster Matilda som är i fokus. Hon är ett riktigt fotbollsproffs och har en älskad världsmästarboll. En dag så råkar hon skjuta bort den och dagen efter tror hon sig se den igen – i armarna på de nya grannbarnen Vildis och Tildis. Fy sjutton, tjuvar! Tänker Matilda men vågar ändå inte be om att få tillbaka sin boll. Istället pyr hon av ilska och onda tankar när hon genom boken stöter på grannarna.

Mot slutet visar det sig dock att hennes boll hela tiden legat kvar ute och grannarna helt enkelt har en likadan. Allt har varit ett missförstånd och de hittar varandra som vänner istället.

En fin bok som absolut kan vara aktuell i förskolan. Jag vet själv hur det kan vara med treåringar vars föräldrar har köpt kläder från samma kedjor – där kan det lätt bli missförstånd när man tror att ett annat barn tagit ens favorittröja. Med hjälp av denna boken går det att samtala kring att vänta med ilskan, kolla upp och undvika missförstånd. För man kan exempelvis ha likadana kläder.

En annan bra sak är att boken visar en otroligt stor mångfald utan att det kommenteras. Det bara får vara – tummen upp! Exempelvis så har Vildis och Tildis benproteser, men visas ändåsom aktiva barn som spelar fotboll, simmar, spelar tennis, åker vattenskidor osv. Att de inte begränsas på ett sätt som det är lätt att tänka lite fördomsfullt. Har man själv ett barn som saknar en kroppsdel så kanske det är skönt att få se detta i en barnbok.

Själv har jag många gånger funderat på varför detta aldrig representeras i barnböcker. Min äldsta har gått i förskolan och skola tillsammans med en kille som saknar en arm och jag har har länge tänkt på att det är väldigt sällan man faktiskt hittar barnböcker som normaliserar detta. Hur svårt kan det vara att t.ex skippa en arm på en karaktär i bilderboken ibland?

Så det får denna bok verkligen tummen upp för då det verkligen saknas i barnlitteraturen.

Boken är rätt lång – 17 uppslag – och för treåringar kanske den kan bli lite lång. Min I (5 år) var dock intresserad och lyssnade fokuserat henom hela boken. Uppslagen innehåller mycket att upptäcka vilket håller intresset uppe. Härligt också med ett biblioteksbesök under historians gång.

Bra bok som passar lite extra bra till förskolebibliotek tänker jag, men även finemang för hemmiljö.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.