Melker pyntar sig av Anna Lundgren & Maya Jönsson

Melker pyntar sig

Författare: Anna Lundgren

Illustratör: Maya Jönsson

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Vi får följa Melker som avskyr sina tråkiga praktiska förskolekläder och bestämmer sig för att fixa sig tjusig innan förskolan.

Med mammas gamla klänning, julkulor, mammas nitarmband med flörtkulor på och fjädrar fixar Melker en kreativ outfit han älskar.

När jag läste baksidan på boken blev jag orolig att boken skulle vara ännu en bok med toleranstänk kring pojkar i klänning. Att Melker i boken skulle behöva gömma sig pga av elaka kommentarer och motstånd som mot slutet av boken resultera i ett snack bland barnen att man måste vara snälla ”ändå”. Alltså med ett upplägg som snarare befäster normen att pojkar inte får fixa sig med klänning men boken uppmanar att det bör tolereras.

Detta var jag alltså orolig för – men jag blev positivt överraskad av boken.

Författaren har på ett mångsidigt sätt verkligen analyserat sin bok. Dels för att inte hamna i ett toleranstänk men också för att inte hamna i en bok som uppmuntrar till att enbart vara fin jämt eller hamna i utseendehets redan i en bok i förskolan.

Halvvägs genom boken blir outfiten förstörd under höstruskig utevistelse – då är faktiskt inte galaoutfit särskilt praktiskt för någon. Melker blir nerstämd i sina vanliga kläder och gömmer sig, men mot slutet av boken löser det sig och Melker får bekräftelse att han är bra precis som han är – även utan pynt.

Men även när han var pyntad med klänning så var han också det i boken, att han hade klänning var inget som kommenterades av någon.

På samma sätt så läggs ingen fokus på boken på att Melker har två mammor eller att ena mamman har en punkarestil med ring i näsan och en frisyr som man inte brukar se på mammor i bilderböcker. Även en manlig pedagog på förskolan. Kul!

Så jag tycker skaparna faktiskt lyckas skapa en normkreativ bilderbok som breddar normer och får barn att inkludera för de inte ens lärt sig att se vissa saker som ”konstiga”, de bara är. Särskilt glad blir jag då många andra barnböcker på liknande tema ofta trillar ner i ett toleranstänk. Men ej denna enligt mig.

För mångfald och variation är faktiskt det normala även om samhället ofta försöker lura i oss annat. BSen kanske framförallt är det en bok barn gillar att läsa, läst den flera gången och varje gång uppskattas den. Den är kreativ och pysslig, och fixa glittriga outfits med julkulor – vem gillar inte det?

Fin bok som får tummen upp av oss!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.