Markus av Trolyrien av Joseph A Davis

Markus av Trolyrien av Joseph A.Davis

Utgiven på Pärlan Förlag

Läsålder: 12-15 (men även 9-12 enligt oss)

Detta är en Fantasybok som handlar om Markus (från vår värld även känd som Trolyrien). En dag ligger han på sjukhus när Diomeda dyker upp – kungens lojala budbärare från världen Valarien.

Av någon okänd anledning så har Markus förvandlats och ser nu ut som Valariens kronprins. Diomeda tar med honom genom portalen till sin hemvärld och Markus försöker hantera situationen som snabbt utvecklas.

Jag kan erkänna att jag först blev lite fördomsfull mot denna boken, en amerikansk författare som bott mindre än 10 år i Sverige. Kunde den boken vara bra? Skulle boken kännas stolpig och konstig att läsa? Positivt nog så var det just min fördom, och boken har varit bra att högläsa – speciellt sista halva av boken kändes väldigt välskriven.

Valariens värld är stor och med mycket fakta om världen för att förstå berättelsen – men Davis lyckas på ett bra sätt introducera oss in i världen lite i taget som ger en bra förståelse. Mot slutet att denna första boken i serien så har vi full koll.

Boken känns inspirerad av klassisk fantasy men ändå väldigt nytänkande med. Berättelsen och upplägget kändes nytt och fräscht för oss. Ordvalen i boken är lite mer advancerade än vad många böcker, men vi uppskattade detta inslag då A har ett fantastiskt ordförråd och denna boken stimulerade till nya ord.

Davis verkar ha en ambition att skriva in starka kvinnor i boken genom såväl kungens rådgivare Sofara och budgivaren Diomeda. Trots det så känns boken ändå normativ. När Diomeda lyckas lura till sig en fäktningsmatch mot den mäktiga mannen Shalarun så vinner hon enbart för hon spelar klumpig och sedan fintar in sin vinst. Kunde hon inte vunnit helt rättvist? Just för hon var bättre? När Diomeda sedan beskriver detta som ”kvinnlig list” blir jag lite provocerad. Återkommande i boken finns stycken som känns väldigt påverkade av rådande könsroller, men samtidigt verkar författaren försöka med vissa andra inslag i berättelsen.

Boken är klart inspirerad av kristendom när man läser om Valariens utdöende religion och Diomedas starka tro. Är man själv kristen kommer man förmodligen upptäcka de inslagen och reflektera än med. Kanske även uppskatta de existensiella funderingarna som finns i boken än mer. För oss som inte var kristna så kändes boken ändå helt okej där det religiösa inte tog även en bra fantasyberättelse. Snarare var det ett intressant och nytt inslag med den delen av boken, läsa Diomedas tankar och upptäkter kring Valariens komplicerade religion.

Överlag var detta en händelserik fantasybok där vi får lära känna en ny och innehållsrik värld. Hyfsat mycket monster och förmodligen inget för den lättskrämda. A uppskattade denna boken.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.