Mammornas bebisresa av Hedvig & Adrian van Berlekom

Mammornas bebisresa

Författare: Hedvig van Berlekom

Illustratör: Adrian van Berlekom

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en bilderbok som skildrar en process för två kvinnor att bli mammor, från barnlängtan, diskussion och insemination till att bebisen är född och familjelivet tar sin start.

På ett smart sätt vävs årstiderna in i text och illustrationer som gör den långa väntan mer konkret för barnen – smart! Också naturvetenskap! Boken är fylld av kärlek mellan Isa och Anna – man nästan känner kärleken mellan dom när man läser boken. Fint fångat av Hedvig och Adrian tycker vi!

Jag blir otroligt glad över denna bok för jag ser framför mig 3-4-åringar som ofta älskar att höra berättelser om hur de kom till världen och var bebisar osv. Med denna boken får även barn med två mammor få känna igenkänning som så många barn i den åldern verkar uppskatta otroligt mycket. Utöver det tänker jag att den är en bra bok att läsa för alla barn för att visa på olika sätt att bilda familjer och utseendet på familjer. Normaliserar vi inkluderar vi tänker jag, när normen breddas kommer även barnen också inkludera och respektera mer. Vi har läst mycket normkreativ barnlitteratur för barnen och för dom verkade knappt tänka på bokens upplägg som något annorlunda, för barnlitteratur har sån otrolig kraft och makt tänker jag. Denna bok använder den makten väldigt bra! Den första frågan min I ställde efter boken var inget kring familj med mammor – utan varför spjälsängen på sista sidan var tom. Det var det som var underligt enligt henne. Så jag tycker fler borde kritiskt granska sin barnbokshylla och se hur inkluderande den är. Tyvärr så blir den rätt normativ när man köper mycket billiga böcker på loppis osv enligt mig. Men finns mycket nyutgivet bra nu för tiden – så låna på biblioteket och variera litteraturläsningen – bland annat med denna bok! Rekommenderar!

Finns att köpa från förlaget här: Mammornas bebisresa

Finns även här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.